Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пет сиви жерава почиват в Атанасовското езеро

Пет сиви жерава почиват в Атанасовското езеро

С идването на есента и рязкото спадане на температурите, чувствително се промени и обстановката в Атанасовско езеро.

С идването на есента и рязкото спадане на температурите,чувствително се промени и обстановката в Атанасовско езеро. Хилядитедъждосвирци и розови пеликани, доминиращи през август и септември, продължихапътя си на юг и отстъпиха място на пристигащите от север различни видовепатици, които ще бъдат основните обитатели на езерото през следващите месеци.

В началото на октомври екипът извършващ мониторинг наптиците в езерото установи и първите пристигнали големи белочели гъски. Четири птицибяха наблюдавани да се хранят в смесените ята от хиляди патици. Тези четириптици са предвестници на наближаващата зима, когато очакваме студът от север дадокара стотици хиляди индивиди от този вид.    

Едно от най-впечатляващите наблюдения бе това на 5-те сивижерава, които бяха спрели да почиват в северните части на Атанасовско езеро. Вминалото жеравите са мигрирали масово през България и са били честа гледка унас. Но днес сивият жерав е рядък за страната и наблюденията на този вид са винаги голяма радост занаблюдаващите.

Екипът орнитолози установи и 12 розови фламинги, които заразлика от жеравите стават все по-чест гост по нашите езера. Видът разширявагнездовия си ареал в Европа, навлизайки на север и неслучайно наскоро бешеустановена и нова гнездова колония в Украйна. Така че вероятно няма да е голямаизненада, ако в близкото бъдеще се установят и първите гнездящи фламинги застраната точно в Атанасовско езеро.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега