Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петкова: Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Петкова: Удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е приоритет

Десетгодишното удължаване на живота е максимално възможното по закон.

Успешнотопродължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ еедна от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това казаминистърът на енергетиката Теменужка Петкова днес.

Десетгодишното удължаване наживота е максимално възможното по закон, макар че изводите на Агенцията заядрено регулиране сочат, че няма ограничения за безопасната работа на блока още30 години - до 2047 г. Лицензът бе връчен на изпълнителния директор на АЕЦ„Козлодуй“ Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране д-рЛъчезар Костов.

Министър Петкова подчерта, че за българското правителстворазвитиетона ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защитана околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. По нейните думиядрената енергетика отговаря изцялона изискванията за устойчиво развитие - щади околната среда, няма вредни емисии и е на оптимална цена.

Пред участниците в церемонията енергийният министъракцентира и върху успешното изпълнение на програмата за продължаване наексплоатацията на шести блок на ядрената централа. Всички изследвания за товаса направени в периода 2015-2017 г.Така АЕЦ „Козлодуй“ има своята сериозна роля загарантиране на енергийната сигурност на страната, подчерта още министърПеткова.

"В света работят 448 ядрени реактора, като 64% от тях са вексплоатация повече от 30 години", каза при връчването на лиценза председателятна Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов. По неговите думи вБългария удължаването на експлоатационния срок се случва за първи път, норазвитието на технологиите вече позволява реакторите да работят много повече отпървоначалния си ресурс.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреевподчерта, че проектът за продължаване срока на експлоатация на пети и шестиблок на централата е нейна стратегическа цел и основен приоритет направителството. Той припомни, че през октомври следващата година АЕЦ „Козлодуй“трябва да внесе в Агенцията за ядрено регулиране документите за новдесетгодишен лиценз на шести блок.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега