Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Петлите" навършват 12 години

"Петлите" навършват 12 години

По традиция, младите артисти отново ще посрещнат празника си с нов проект.

Днес Танцова формация "Петлите" навършва 12 години. По традиция, младите артисти отново ще посрещнат празника си с нов проект, чиято предпремиера се състоя в Поморие на 19 ноември. Официалното представяне на новия спектакъл в Бургас ще се състои на 29 ноември, от 19:00 часа, в Бургаската опера.

"Легендата" е базиран на легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов, който слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на самия “Русин камък”.

На сцената ще оживее магична история за мома Руса и змея, който се влюбва в хубавицата и иска да я отвлече. Превръща се в млад момък и я ухажва настойчиво - напива водата в менците й, хваща се на хорото до нея, но хубавицата има друго либе и се не дава.

На Гергьовден, когато Руса играе хоро на мегдана до своя любим, змеят я отмъква сред огън и дим и я отвлича. Близките й се обръщат за помощ към Свети Георги, който се трогва от скръбта им, побеждава змея в страшна битка, пробожда го с копието си и спасява момата. 


Уникалният бургаски социален проект "Петлите" е създаден през 2006-а година. По това време, едно момче в бившия интернат „Александър Георгиев – Коджакафалията” мечтае да бъде като другите деца - да има семейство, защита, любов и красота в живота. Георги Димитров оборва "Теорията за наследствеността и средата" и доказва, че желанието и силният дух те правят човек.

В мрачните коридори на дома за сираци той повежда децата към красотата и танца. Но това не е достатъчно за младия бунтар - той иска интеграция в обществото и във формацията започват да постъпват и деца, които имат родители. Така без европейски програми се ражда проект, който няма аналог и който доказва, че интеграцията на ромите, социално слабите, сираците и аутсайдерите не е химера, а възможност. Групата набира скорост, а каузата привлича десетки последователи, спонсори и помагачи.

През последните 12 години формацията се представя на всички големи сцени в страната, включително "Армеец" и "Зала1 " на НДК. "Петлите" вече имат 8 национални турнета с подкрепата на Министерството на социалната политика, Министерството на културата, Нешка Робева и кмета на Бургас Димитър Николов.

ТФ „Петлите” има много награди и призове от престижни фестивали. За тези 12 години от създаването си са направили над 350 самостоятелни концерта и спектакли. Участвали са в много благотворителни инициативи в помощ на деца и социално слаби.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега