Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Петър Кънев: Брюксел да вземе мерки за развитието на бизнеса

Петър Кънев: Брюксел да вземе мерки за развитието на бизнеса

Народният представител и председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на Република България Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи от страни – членки на Европейския съюз, която се проведе в Дворец Евксиноград — Варна. Основната тема на конференцията, беше: „Реален бизнес. Микро и малки предприятия. Проблеми за разрешаване и реакция на Брюксел в подкрепа на реалния бизнес”.

Народният представител и председател на Комисията поикономическа политика и туризъм към 43-то Народно събрание на РепубликаБългария Петър Кънев, участва в конференцията на работодателските съюзи отстрани – членки на Европейския съюз, която се проведе в Дворец Евксиноград —Варна. Основната тема на конференцията, беше: „Реален бизнес. Микро и малкипредприятия. Проблеми за разрешаване и реакция на Брюксел в подкрепа на реалниябизнес”.

Петър Кънев изнесе доклад,в който съобщи данни, показващи, че гръбнакът на семейния бизнес и на малкиябизнес в Европа са микро и малките фирми. В Европа те са 10 милиона броя и втях работят почти петдесет милиона души. За България цифрите са отдавнаизвестни – 330 хиляди микро фирми, в които работят около шестстотин хиляди душии 34 хиляди малките фирми, в които работят още толкова хора.

В България, кактои в цяла Европа,  около 95 – 96 процентаот всички фирми се причисляват към микро и малкия бизнес. Според официални даннина Националната статистика, за мястото на микро фирмите в България и за тяхнотовлияние върху икономиката, средната работна заплата за периода 2010 – 2014 завсички фирми в България се е вдигнала с 31 % , като е станала от 7400 лева,  на 9700 хиляди лева.  За 2014 година средната работна заплата вмикрофирмите е 6644 лева и тя е с 47 процента по-ниска от заплатите вголемите фирми. В същото време производителността на труда в страната се еувеличила с 25 процента за периода 2010 – 2014 г. Най-големият ръст е вмикрофирмите - 65% .

В малките фирми ръстът е 32%, а в големите фирми производителносттана труда е паднала с 1 %. Още по-интересни саданните за преките чуждестранни инвестиции – микрофирмите за 2014 година формират37,5 % от всички инвестиции в България. По отношение на чуждестраннитеинвестиции, големите фирми са на второ място, като те формират 33,2 %, но притях има намаление към 2010 година с 10 %.

„Всичко това доказва огромното влияние на микро и малкитефирми за икономиката на Европа. Брюксел и Европейската комисия са длъжник наразвитието на помощта към микро и малките фирми. Крайно време е, след като 20години се лутаме с програми за деиндустриализация, реиндустриализация,  Лисабонска стратегия, Маастрихтски критерии,План 2020 и план Юнкер, от програма след програма, стана така че всяка вторастока в Европа е произведена в Китай или Югоизточна Азия. Крайно време еБрюксел да вземе някакви сериозни мерки за развитието на реалния бизнес”,коментира Петър Кънев.

Той докладва, че основният проблем, с който Комисията заИкономическа политика и туризъм се занимава, е бизнес средата за всички фирми вБългария, в това число малките и средни предприятия. Петър Кънев припомни, чевече са внесени редица промени в Кодекса на труда, в Закона за счетоводството ив Закона за търговския регистър.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега