Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Плевнелиев: Реденето на служебно правителство не е моята задача сега!

Плевнелиев: Реденето на служебно правителство не е моята задача сега!

"Връчването на мандатите няма за цел да „ги претупаме за ден-два и парламентът да си замине“. Връчването на мандатите има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство", каза още държавният глава.

"Цяла България реди служебно правителство, но не и президентът. Това не е моята задача сега. Като демократ и като човек, който познава Конституцията на България - не само текстовете, но и духа на Конституцията – трябва да положа всички усилия, както и парламентарните политически сили, за да не допуснем политическата криза от оставката на правителството да прерасне в парламентарна". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар пред БНТ по повод тиражирани в публичното пространство слухове за бъдещи членове на евентуално трето служебно правителство.

Държавният глава остро подчерта, че в момента се провеждат консултации, които за него не са проформа, а реален законов начин да се избегне задълбочаване на парламентарната криза. "Смисълът на политическите консултации не е да се определят министри и „да се спрягат имена“. На този етап не може да се говори за служебно правителство", категоричен беше президентът.

"Апелирам всички политически фактори да проявят отговорност и лидерство и ги очаквам за консултации", призова Плевнелиев. Първата от поредицата консултации с парламентарните политически сили президентът вече проведе с ПП ГЕРБ. Предстои разговор на държавния глава с ръководството на "БСП Лява България". През следващата седмица консултациите с парламентарно представените партии продължават.

"Ще продължа да търся начин да запазя това Народно събрание, защото има проведен национален референдум, предстои първото българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, имаме антикорупционно и антитерористично законодателство, които трябва да бъдат приети. Най-вече, трябва да бъде приет и бюджет за 2017 година", допълни президентът Росен Плевнелиев. След разговорите с всички парламентарно представени политически сили държавният глава си запазва правото да свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС).

Ако се окаже, че нито една от политическите сили не е готова да носи отговорността и няма никакъв възможен формат за съставяне на правителство, на КСНС ще бъде обсъдена и датата, на която да се проведат парламентарни избори. Едва след това президентът ще пристъпи към процедурата за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Връчването на мандатите няма за цел да „ги претупаме за ден-два и парламентът да си замине“. Връчването на мандатите има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство", каза още държавният глава.

"Няма да допусна противопоставяне на действащия президент и на неговия приемник. Това не е в интерес на българския народ. Няма да допусна и ситуация, в която един президент си назначава служебно правителство, а следващият го разпуска и назначава свое служебно правителство", коментира президентът Плевнелиев.

"Национално отговорното решение минава през съвместни действия на двамата президенти. Категоричен съм обаче, че никога не съм бягал от отговорност, няма да избягам и сега. Имам готовност да нося отговорност и ако е необходимо да съставя ново служебно правителство, ще го направя", заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега