Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

По-слаби резултати на изпитите след VІІ клас в сравнение с 2014-а

По-слаби резултати на изпитите след VІІ клас в сравнение с 2014-а

Просветното министерство обяви резултатите от изпитите за Национално външно оценяване на учениците от ІV и VІІ клас. Проверката на работите обаче показва по-слаби резултати от НВО 2014, съобщават от ведомството. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас.

Просветното министерство обяви резултатите от изпитите за Национално външно оценяване на учениците от ІV и VІІ клас. Проверката на работите на седмокласниците показва по-слаби резултати от НВО 2014, съобщават от ведомството. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас.

„За наша радост екипът на Министерството на образованието и науката и тази година може да сподели добрия резултат от НВО в IV клас и в същото време – огорчението си, че тази година НВО в VII клас не е в очакваните от нас добри постижения на учениците“, заяви зам.-министърът Ваня Кастрева.

На изпитите са се явили над 95% от подлежащите на външно оценяване четвъртокласници. В общо 17 региона има повишаване на средния тестов бал в сравнение с предходната година. Най-значимо е в Плевен и Разград, а най-значимо понижаване се наблюдава във Варна и Видин.

Наблюдава се устойчива тенденция за повишаване на резултатите по български език и литература (БЕЛ) и по математика. Децата са отговаряли предимно на въпросите със затворен отговор. Експертите от МОН подчертаха, че е необходима повече работа с учениците върху уменията за за самостоятелно писмено изразяване и аргументиране на теза в началните класове.

В същото време, при седмокласниците резултатите са като цяло по-слаби от тези на предходния випуск. По-нисък е и процентът постижимост на випуска в VII клас в сравнение с постигнатите резултати, когато випускът е бил в IV клас. Средният брой точки по региони показва, че най-добре представили се региони са: София-град, Смолян, Варна, Благоевград, а най-голямо изоставане има във Велико Търново, Видин и Разград.

На НВО по БЕЛ са се явили 54 580 ученици, а по математика – 54 305. Учениците, които са решавали и допълнителния модул, са показали следните резултати: максимален брой 100 т. по БЕЛ – 9 ученици, а по математика -  10. Общо отличниците по БЕЛ са 2 442, а по математика – 1 240. Слаби оценки по БЕЛ са получили 994 ученици, а по математика - 2 054.

„Голям процент от учениците се отказват от допълнителния модул. Това е тревожно - заяви зам.-министър Кастрева, - защото в тази възраст те се отказват от състезание, отказват да се борят и големият процент двойки по математика показва липсата на мотивация, на доверие в себе си“. Тя призова да се работи върху засилване на връзката учители - родители, тъй като те са партньори в един процес, който трябва да доведе до повишаване мотивацията на учениците.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега