Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници" в бургаския музей за 3 март

"По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници" в бургаския музей за 3 март

Изложбата представя живота и делото на Матей Преображенски - един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник.

Изложбата "По стъпките на Отче Матея и неговите сподвижници" представя живота и делото на Матей Преображенски - един от най-близките съратници на Левски, негов приятел и довереник. Експозицията е дело на Регионален исторически музей - Велико Търново и ще гостува в Бургас през март и април.

Матей Преображенски е един от изобретателите на черешовото топче, по негови проекти са изработвани пушки, правил е чертежи за перпетуум мобиле, както и за воденица, задвижвана с пясък. Той е бил просветител, книжовник и автор на много книги, революционер и легионер, лечител и изобретател.

Всички тези различни страни на живота му ще могат да проследят гостите на изложбата. Тя е съставена от пана, лични вещи на Бачо Киро, един от съратниците на Матей Преображенски, Христо Иванов - Големия, също съратник и близък приятел на Левски и отец Матей.

Официалното откриване ще се състои на 2-ри март, в навечерието на Освобождението. Желаещите да разгледат експонатите, ще могат да го направят до края на месец април, в Историческата експозиция на ул. "Лермонтов" 31.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега