Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

По стъпките на първото юлско утро

Историята на българския феномен Джулай морнинг
По стъпките на първото юлско утро

Посрещането на първото юлско утро е български феномен, обединил поколения млади хора в една романтична традиция

„Ето ме и мен, в юлското утро, в търсене на любовта, окрилен от зората на новия ден и красивото слънце“. През далечната 1971-ва година песента на Кен Хенсли и Дейвид Байрън от Uriah Heep, озаглавена „July morning“, за първи път прозвучава като част от албума на групата „Look at Yourself“. Едва ли тогава музикантите са можели да предположат, че парчето им ще се превърне в романтична традиция в самото ъгълче на Европа – живописната България.

В началото на осемдесетте, група приятели решили да преживеят най-вълнуващото си лято. Наесен повечето от тях влизали в казармата и раздялата ги натъжавала. Без особена подготовка и планиране, един от тях предложил „защо да не посрещнем изгрева на плажа?!“. Лудите глави се съгласили и отишли на брега край Варна. Хубавата вечер ги заредила с толкова приятни емоции, че младежите решили, че задължително трябва да повторят.

В продължение на няколко години това била единствената им възможност да се видят – последната нощ на юни и първото юлско утро. Едва 5-6 години по-късно, идеята започнала да се разпространява и да се оформя като традиция. Първи я подхванали в Червен бряг, където превърнали събирането във фест. Смята се, че именно там се заражда своеобразният „празник“ Джулай морнинг.

Някои го определят като хипи традиция и го съотнасят с американските течения от 60-те години на ХХ век. Други пък го свързват с протеста срещу комунизма у нас и победата на музиката и изкуството над цензурата. По това време, западната култура трудно е навлизала у нас, особено „зловредната“ музика, която все пак си е преправяла път към българските младежи. Трети отнасят Джулай морнинг към надеждата – за бъдещето, за новия ден, за прераждането на света и настъпването на лятото.

Преди всичко, обаче, Джулай морнинг е една чисто българска, културна традиция. Тя не е свързана с култове, политическия или религиозния календар, с PR специалисти или пък установените национални празници. Посрещането на първото юлско утро е български феномен, обединил поколения млади хора в една романтична традиция – да се съберем, да пийнем бира, да послушаме музика и да посрещнем изгрева край морския бряг.

Днес, няколко десетилетия по-късно, Джулай морнинг се е разраснал до фестивални размери и много от градовете по Черноморието ни вдигат грандиозни партита на плажа, на които гостуват музиканти от цяла България и от света.

Първоначалния смисъл на традицията може и да се е поразмил, но това не я прави по-малко хубава. Защото в основата й продължават да стоят някои от най-хубавите неща на света – приятелството, надеждата за новия ден и, разбира се, хубавата музика.

<iframe width=447 height=335 src=https://www.youtube.com/embed/TH6r0GtuKMA frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега