Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Победа за четириногите: МВР ще сформира зоополиция

Победа за четириногите: МВР ще сформира зоополиция

След месеци борба и близо 35 000 подписа под петиция, природолюбителите могат да си отдъхнат - зоополиция все пак ще бъде сформирана.

След месеци борба и близо 35 000 подписа под петиция, природолюбителите могат да си отдъхнат - зоополиция все пак ще бъде сформирана. Новината съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на брифинг в НС. Очаква се от есента полицейските служители от спец звеното да започнат работа.

„Министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на работата между служители от МВР-София и областните дирекция за работа по досъдебните производства свързани с престъпленията за жестокост спрямо животни, както и престъпленията, когато гражданин е упражнявал контрол над животното си и то е нанесло вреда“, посочи той.

По думите му, с това се поставя началото на зоополиция, която да подпомогне разследванията свързани с престъпления свързани с животни. Според статистиката, за 2012 година регистрираните престъпления спрямо животни са 103, а разкритите са 21. За 2013 година са регистрирани 180 такива, престъпления, а 30 са разкрити, за 2014 година 181 престъпления и 31 разкрити.

„Виждаме, че трябва да има специализирано звено, което да действа много организирано. Това става много често пред детски площадки и деца. Хиляди са сигналите, които получаваме и изказвам благодарност на премиера и на МВР“, допълни той.

“Със създаването на зоополиция искаме да ограничим посегателството над животните. Ще бъде подписано споразумение между МЗХ и МВР. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на възпитанието на децата и на родителите. И всички мъчители на животните да знаят, че има орган, който ще работи за прекратяване на тези деяния“, каза от своя страна депутатът Цвета Караянчева.

„Тревожна е статистиката до момента за разкриване на престъпленията срещу животни, но аз съм убеден, че след тази важна стъпка ще се вдигне разкривиаемостта и много хора, които трябва да са в затвора за насилие на животни ще попаднат там, преди да са посегнали на човек“, обясни Явор Гечев от „Четири лапи“. Той обясни, че НПО-организацията ще съдейства на властта с обучени и подпомагане на координацията на звената.

Евродепутът Емил Радев посочи, че новата полиция ще използва човешкия ресурс на МВР. „Това са униформени полицай, които и в момента служат в МВР просто ще има специализация. По един разследващ полицай към Областните дирекции, защото тези престъпления са много нови“, поясни той.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега