Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поискаха 30 години затвор за ексченгето Михаил Менашки

Поискаха 30 години затвор за ексченгето Михаил Менашки

Апелативен съд – Бургас разгледа ВНОХД 45/2014 г., образувано по жалби на подсъдимия Михаил Менашки срещу присъда, с която е осъден на 25 години лишаване от свобода при строг режим за предумишлено убийство, и на конституираните двама частни обвинители и граждански ищци.

Апелативенсъд – Бургас разгледа ВНОХД 45/2014 г., образувано по жалби на подсъдимияМихаил Менашки срещу присъда, с която е осъден на 25 години лишаване от свободапри строг режим за предумишлено убийство, и на конституираните двама частниобвинители и граждански ищци.            

На05.03.2013 г. Окръжен съд – Бургас е признал Менашки за виновен в това, че на03.09.2012, около 00:50 ч., до хотел в к.к. „Слънчев бряг”, община Несебър,чрез пробождане с нож в сърцето, довело до остра кръвозагуба и сърдечнатампонада, умишлено е умъртвил млада жена, като убийството е извършено сособена жестокост и предумишлено. Той е признат за виновен също в това, че на03.09.2012 г. около 00:50 ч., до хотел в к.к. „Слънчев бряг”, чрез пробождане снож в дясната предмишница, довело до прерязване на вени и частично нараняванена артерия, е причинил на друго лице, средна телесна повреда, изразяваща се вразстройство на здравето, временно опасно за живота. Подсъдимият е признат завиновен и за това, че на 03.09.2012 год., в квартирата си в гр. Бургас, едържал боеприпаси - 8 бр. патрони , без да има за това надлежно разрешение поЗОБВВПИ.           

Първоинстанционниятсъд е уважил частично предявените граждански искове от бащата на пострадалата иот получилия средна телесна повреда. Окръжен съд – Бургас е осъдил Менашки, дазаплати на първия сумата от 150 000 лв., представляваща обезщетение запретърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведно със законнаталихва и 2000 лв. за имуществени вреди - сторените разходи за погребение напочиналата. Подсъдимият е осъден да заплати на втория пострадал 20 000 лв.,обезщетение за претърпени неимуществени вреди от непозволено увреждане, ведносъс законната лихва.            

Срешение от 20.11.2013 г. Апелативен съд – Бургас е потвърдил присъдата.Върховният касационен съд върна с решение от 19.03.2014 г. делото за ново разглежданеот въззивната инстанция с указания да се извърши задълбочен анализ на исканиятаи аргументите на страните.            

Приповторното разглеждане на делото в Апелативен съд – Бургас, държавнотообвинение поиска да бъде потвърдена присъдата на Окръжен съд – Бургас. Прокурорътнамира за неоснователни възраженията на подсъдимия и неговите защитници, чедеянието не е било предумишлено и не е извършено с особена жестокост. Той неприема направеното искане да се квалифицира като малозначително третото деяниепо чл. 339 от НК, за което е осъден Менашки. Апелативна прокуратура – Бургассмята наложеното му наказание за справедливо и не поддържа жалбите на дваматачастни обвинители и граждански ищци за увеличаване на наложените наказания.            

Теи техните процесуални представители оспорват присъдата в частта досежноопределеното наказание като го намират за несправедливо. В пледоарията си днес поискаханаказанието да бъде завишено на 30 години лишаване от свобода, като сепостанови при превес на обстоятелствата, отегчаващи вината на Менашки.           

Дваматазащитници на подсъдимия оспорват присъдата, като твърдят, че на първата ивтората инстанции са допуснати съществени процесуални нарушения. Те смятат, чепървото деяние е извършено непредумишлено и довереникът им не е проявил особенажестокост. Според тях решаващият съд неправилно е тълкувал събранитедоказателства. Те обясняват, че Менашки законно е притежавал оръжие, анамереното количеството боеприпаси е незначително. Според адвокатите първоинстанционниятсъд не е посочил мотиви за извършване на деянието от подсъдимия, за размера наналоженото наказание и др.            

Впоследната си дума Менашки изрази искрено съжаление за случилото се и каза, чее осъзнал грешката си. Той помоли да бъде признат за виновен в извършеното отнего деяние, но квалифицирано в по-леко престъпление, и да се намалинаказанието му. Апелативенсъд – Бургас обяви делото за решаване.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега