Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Показват красотата и блясъка на накитите през вековете в Археологическия музей

Показват красотата и блясъка на накитите през вековете в Археологическия музей

Накитите са важен елемент от облекло през всички периоди на човешкото развитие.

"Накитът през вековете – символ на власт или украшение" е темата на новата изложба в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на РИМ-Бургас. Тя е съставена от интересни артефакти от колекциите на няколко от музейните експозиции.

Накитите са важен елемент от облекло през всички периоди на човешкото развитие, посочват от управата на Музея. Отразяващи социалния статус на носителите им, те дават на изследователите голям обем от информация за историята и промени в живота на предците ни. Наблюдателните посетители ще могат да се запознаят нагледно с тенденциите в развитието на дамските бижута от древността до наши дни.

До златните накити от Античността са представени изящни средновековни обеци ( XI-XIV в.), открити в Бургаски регион, както и кръстове-енколпиони от този период. Показани са и женски накити от Бургаско от края на 19 в. - украшения за глава, шия, за ръце, за кръст – съобразно формите на човешкото тяло и структурата на традиционния костюм.

В изложбата са подбрани експонати, различни по материал, техника на изработка, орнаменти. Отделните детайли и вглеждането в тях разкриват цял един свят – и конкретен, и абстрактен – заобикалящата ни природа с невероятното й многообразие, отношенията в обществото, мястото на жената в него, символиката на народните вярвания, въображението на неизвестния майстор куюмджия.

Но дали тези накити са само допълнение към облеклото или имат по-специална функция, и дали наистина са принадлежали само на жени? На тези въпроси ще отговорят музейните специалисти в интересна лектория към изложбата.

Елитната експозиция в зала „Трезор“ е допълнена с една голяма колективна находка от с. Звездец, Малкотърновско. Сребърните монети на османските султани Мустафа III (1757-1774), Селим III (1789-1807) и Махмуд II (1808-1839) допълват музейната колекция от домонетни и монетни средства.

Новоизложените артефакти могат да бъдат видени в Археологическата експозиция (гр. Бургас, ул. Богориди 21) от вторник до събота, от 9.00 до 17.00 часа. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега