Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Половин България излиза на протест срещу високите сметки за ток

Половин България излиза на протест срещу високите сметки за ток

Недоволни клиенти на електроразпределителните дружества от поне 18 града на страната ще излязат на протест в неделя от 11 часа. В него ще се включат Петрич, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, София, Пловдив, Варна, Силистра, Монтана и др., каза Людмила Манова, която организира бунтовете в Благоевград, цитирана от в. "Сега". Възможно е до неделя към тях да се присъединят и други.

Недоволни клиенти на електроразпределителните дружества от поне 18 града на страната ще излязат на протест в неделя от 11 часа. В него ще се включат Петрич, Сандански, Благоевград, Гоце Делчев, Разлог, София, Пловдив, Варна, Силистра, Монтана и др., каза  Людмила Манова, която организира бунтовете в Благоевград, цитирана от в. "Сега". Възможно е до неделя към тях да се присъединят и други.

Причината за масовото недоволство в цялата страна са високите декемврийски сметки за ток, при някои от които повишението е със или над 100%. "Моята сметка за декември беше 165 лв., а нормално плащаме по 60-70 лв. Още повече че покрай празниците 12 дни не сме си били у дома, а все пак се отопляваме и на твърдо гориво", заяви Манова. В неделя пред министерството на икономиката в столицата заедно с недоволните от сметките си за ток ще се съберат и граждани, които са получили високи фактури за парно и топла вода.

Според Вангел Цилев от Сандански някои негови съграждани са получили фрапиращи известия за дължими суми - 2600 лв. за един месец. От ЧЕЗ обяснили, че досега индикаторът на потреблението не работел правилно. От дружеството обаче заявиха, че подобно увеличение няма. Според Димчо Станев, шеф на дирекция "Обслужване на клиенти" в ЧЕЗ, през декември е била регистрирана с 34% по-голяма консумация спрямо ноември. "Възможно е да има грешки, при положение че абонатите ни са 2 милиона. Има хора, които изразяват недоволство, а те увличат други. Но взехме мерки за проверяване на случаите - удължихме работното време, отворихме 24-часов телефон", каза той.

И ЧЕЗ, и Енерго-про обясняват високите сметки с различния срок на отчитане, студеното време, декемврийските празници и поскъпването на електроенергията от лятото с близо 14%. "Клиент, чиято консумация на електроенергия обичайно се отчита на 25-о число на месеца, вместо на 25 декември е бил отчетен на 17 декември заради струпването на почивни дни. Това означава, че неговата сметка за декември обхваща 22 дни. За да се възстанови нормалният цикъл на отчет, с който клиентът е свикнал и той отново да бъде отчетен на 25-о число, консумацията му, на база на която се изчислява сметката му за януари, е отчетена на 25 януари. Така на практика сметката за януари не е за календарен месец, а за 40 дни", посочват от Енерго-про.

Дружеството обслужва Североизточна България, докато ЧЕЗ работи в Западна България.От EVN, които обслужват Югоизточна България, изтъкнаха пред "Сега" същите причини. Оттам обаче увериха, че няма бум на жалби заради високи сметки за ток. И посъветваха клиентите си да разглеждат внимателно фактурите си, тъй като на тях е посочен срокът на отчитането, който би могъл да е по-дълъг от обикновено и това да е една от причините за повишението. На извънредна пресконференция в Пловдив шефът на EVN Йорг Зелфелнер обясни, че дружеството ще разгледа всички жалби и сигнали на недоволни потребители. Извънредни проверки на всички сметки за ток обаче няма да има.Темата за фактурите стигна и до омбудсмана.

Ден след като от "Активни потребители" отчетоха ръст в обажданията на горещия си телефон, подобни данни обяви и общественият защитник Константин Пенчев. В администрацията му обаче пристигали основно жалби, свързани със скъпото парно. "Проблемът и при електроразпределителните, и при топлофикационните, и при водоснабдителните дружества са неясните сметки. Този месец имам два пъти повече жалби от същия месец миналата година от клиенти на "Топлофикация". Хората не разбират за какво плащат", заяви Пенчев пред Би Ти ВИ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега