Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Поморие отбеляза 134-та годишнина от Съединението на България

Поморие отбеляза 134-та годишнина от Съединението на България

Празничната програма ще продължи от 20.00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ с концерт-спектакъл на Държавна опера – Бургас.

На 13 юли 1878 г. (1 юли по стар стил) Великите сили подписват Берлинския договор, който променя разпоредбите на Санстефанския мирен договор  и определя бъдещето на Балканите. Най-силно ощетена от него е страната ни, но макар Берлинският конгрес да разпокъсва нейната територия, той не успява да прекъсне здравата духовна нишка, която свързва Княжество България с Източна Румелия. В следващите седем години на дневен ред излиза тяхното обединение, като на 6 септември 1885 година то става факт. Това е първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и едно от най-значимите дела, подготвени и извършени от българи.

С полагане на венци пред паметните знаци на участниците в борбата за национално освобождение, днес Поморие отбеляза 134-та годишнина от Съединението на България. Националният флаг беше издигнат под звуците на химна в изпълнение на Общинския духов оркестър. Цветя по повод светлата дата поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, народният представител Ася Пеева, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града. В памет на националните ни герои беше прочетена заупокойна молитва, а историкът Зорница Бубова произнесе слово, припомняйки значимостта на 6-ти септември.

Освен с общоградския ритуал, годишнината ще бъде почетена и с още една инициатива, организирана съвместно с Министерството на туризма – „Денят за вас“. Античната куполна гробница, Музеят на солта и Исторически музей – Поморие днес ще работят без входни такси и всеки, който желае, може да ги посети абсолютно безплатно.

Празничната програма ще продължи от 20.00 часа на пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ с концерт-спектакъл на Държавна опера – Бургас. Участие ще вземат солистите: Мария Цветкова – Маджарова, Нона Кръстникова, Людмила Михайлова, Йордан Христозов, Делян Славов, Яни Николов, Валери Турманов и Костадин Мечков. Диригент ще бъде Цанислав  Петков, а концертмайстор – Ваня Златева. Заповядайте!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега