Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почитаме Свети Климент Охридски

Почитаме Свети Климент Охридски

Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език.

Днес Православната Църква чества паметта на Св. Климент Охридски. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. Свети Климент Охридски е български средновековен учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Православната църква го тачи като един от Светите Седмочисленици.

Предполага се, че Климент е българин, роден в Югозападна Македония. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни. Те се намират в две гръцки жития: “Пространното житие на Климент Охридски” от Теофилакт Охридски (1084-1107) и в “Краткото житие на Климент Охридски” или т. нар. “Охридска легенда” от друг охридски архиепископ и също грък — Димитрий Хоматиан (1216-1234). Хоматиан пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на “тукашния български диалект”.

Теофилакт е този, който го нарича “пръв епископ, който проповядвал на български език” и “най-учен мъж”, а Димитрий Хоматиан пише за Климент: ”Пръв той, заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд, усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известния учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ.”  

Днес Софийският университет “Св. Климент Охридски” отбелязва своя патронен празник. Имен ден днес празнуват всички носещи имената Климент, Климентина и Клементина. Екипът на “PoligrafF” честити на всички именици с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега