Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Почти една трета от българските домакинства живеят под прага на бедност

Почти една трета от българските домакинства живеят под прага на бедност

Над 2 200 000 българи имат доходи под прага на бедността (286 лева за 2015-а година). Това прави близо една трета от всички домакинства в страната.

Над 2 200 000 българи имат доходи под прага на бедността (286 лева за 2015-а година). Това прави близо една трета от всички домакинства в страната, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от в-к "Труд". Това сочат данните за потребителските цени и издръжката на живот в България в края на миналата година.

С общ доход на едно лице от домакинството от прага до 561 лева са 48% от населението или над 3,5 милиона души. Домакинствата с общ доход на едно лице от 561 лева са 22% от населението или над 1,5 милиона души. Димитров посочи бедността като най-големият проблем у нас, свързан неразривно и с демографската криза.

"Българинът е много беден. „Евростат” дава оценка, че 40% от българите са застрашени от социално изключване. За нас ключовото решение е доходите и данъкът върху доходите, за да се справим с бедността. Плоският данък поражда социални неравности", коментира синдикалистът.

2 242 лева са били необходими за издръжката на 4-членно семейство през последното тримесечие на 2015 г., показват данните на КНСБ. Това прави по 560,55 лева на човек, изчисляват синдикалистите. Тези стойности са едва доловимо по-ниски от тези, изчислени в края на юни, когато за нормален живот на домакинство от четирима души са били необходими 2 248 лева.

"В края на годината се отчита отрицателен темп, което значи, че икономиката на страната все още не е излязла от продължителната дефлация от последните 2 години", каза Виолета Иванова от КНСБ. Според нея сред основните фактори, които водят до годишен спад, са общото ценовото равнище на горивата в България, чиято цена се е понижила с 11,6%.

„Съществен принос оказа и проведената рестриктивна политика на доходите. Задържане на пенсиите и заплатите на ниски нива, което не успя да стимулира вътрешното потребление”, заяви синдикалистката.

"Ние ще настояваме за увеличение на 10-15% на доходите в частния сектор за тази година. Това е едно прилично увеличение, което трябва да дръпне средната работна заплата", коментира Пламен Димитров.

Прагът на бедността тази година е определен на 300 лева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега