Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството въвежда таван на доплащането за лекарствата по каса

Правителството въвежда таван на доплащането за лекарствата по каса

С приемането на новите текстове, пациентът ще заплаща максимум 50% от стойността на най-евтиното лекарство за определено заболяване.

Проект за промени в наредбата за регулиране на цените на медикаментите предвижда въвеждането на таван на доплащането за лекарствата, изписвани по Здравна каса. Причината е в различните цени на отделните медикаменти, предписвани за една и съща диагноза. С приемането на новите текстове, пациентът ще заплаща максимум 50% от стойността на най-евтиното лекарство за определено заболяване.

Това ще сложи край на практиката някои лекари да предписват най-скъпото лекарство, при положение че най-евтиното се покрива изцяло от касата. В тези случаи, макар на теория лечението да трябва да е безплатно, пациентът трябва да заплати солена цена за хаповете, тъй като по-скъпият медикамент се поема едва частично от НЗОК.

В момента, ако за една болест най-евтиното лекарство, което НЗОК покрива на 100%, струва 10 лева, а най-скъпото 50, сега пациентите доплащат максимум 40 лева. Занапред обаче те няма да доплащат повече от 5 лева, пише в-к "Стандарт".

Макар промените да предполагат по-малко харчове от страна на пациентите, новата мярка може да ограничи броя на медикаментите, покривани от Здравната каса за една и съща диагноза. Причината е вероятността някои фирми да оттеглят най-скъпите си медикаменти от списъците на НЗОК. Така, пациентите, които държат на скъпите лекарства, ще трябва да заплащат пълната им стойност.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега