Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството предлага по-тежки наказания за кражба на фирми

Правителството предлага по-тежки наказания за кражба на фирми

Ако промените бъдат приети, нарушителите ще лежат до 10 години в затвора и ще подлежат на конфискация в случаи на претърпени имуществени вреди в особено големи размери.

Правителството одобри промени вНаказателния кодекс, които предвиждат по-тежки наказания при кражба на фирми. Новите текстове ще бъдат разгледани от Народното събрание. Ако бъдат приети, нарушителите ще лежат до 10 години в затвора и ще подлежат на конфискация в случаи на претърпени имуществени вреди в особено големи размери.

При документно престъпление, с което се установява контрол върху юридическо лице,лишаването от свобода ще е от една до шест години. В сега действащия кодексизвършването на едно или съвкупност от документни престъпления с обект – частендокумент, се наказваше максимално с лишаване от свобода за срок до две години,а ако извършителят е неосъждан, той се освобождаваше от наказателна отговорностс налагане на глоба от 1000 лв. до 5000 лева.

С предложените изменения в НК сезасилва и наказателноправната защита на средствата от публични фондове. Наказателната отговорност вече ще носят както управителят на юридическото лице, така и този, който само го представлява, включително като пълномощник.

Новите разпоредби предвиждат ощезасилване на мерките срещу пазарната злоупотреба и инкриминиране на най-тежкитей форми. Така например, при злоупотреба с вътрешна информация и манипулиране напазара от работещ във финансовия сектор или в надзорен или регулативен органнаказанието, което се предвижда, е до четири години затвор. С тези текстовеБългария на практика въвежда изискванията на Директива 2014/57/ЕС относнонаказателноправните санкции за пазарна злоупотреба.

С промените в НК се въвежда иДирективата относно защитата по наказателноправен ред на еврото и на другитепарични знаци срещу подправяне. Включват и се по-широк кръг от престъпления,като, например, приемане и превозване на парични знаци в нарушение наустановения ред.В съответствие с евродирективатаза атаките срещу информационните системи, с новите текстове в НК сесинхронизират съставите и размера на наказанията. Към изпълнителните деяния севключват също пренасяне, повреждане, влошаване, скриване и спиране на достъпадо компютърни данни в информационната система.

По-ефективно противодействие натероризма, а именно – инкриминирането на финансирането и по отношение на другипрестъпления, свързани с тероризма, са част от другите предложения в НК.Съществуващата уредба се допълва, като се включват текстове за финансиране сцел набиране, обучаване и пътуване с цел тероризъм. Също така се разширяваобхватът на подбуждането към и закана за извършване не само на тероризъм, катосе включват и свързани с тероризма дейности.

Допълнения се правят и придокументалната измама, която цели освен извършване на терористично престъплениеи финансиране на тероризъм, и пътуване с такава цел. Изменени са текстовете закражбата, като се въвежда квалифициран състав, когато деянието е извършено сцел тероризъм.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега