Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството прие Стратегия за борба с измамите с европари

Правителството прие Стратегия за борба с измамите с европари

Правителството прие Национална стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Документът е с период на действие до 2020 г.

Правителството прие Националнастратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовитеинтереси на Европейския съюз. Документът е с период на действие до 2020 г.Целта е до тогава България да стане страна с висока степен за защита нафинансовите интереси на ЕС при спазване на принципите на етика, прозрачност,предотвратяване на нередности и измами, ефективно разследване, санкции,ефективно сътрудничество.

За 2007-2013 г. по структурните иКохезионния фонд са докладвани 1190 нередности. Към момента по 376 от тях сеизвършват административни или съдебни действия, а останалите 814 са приключени,като в 71 от случаите прекратяването е поради установена липса на нередност.Основните нередности са свързани с нарушения на проведени процедури по ЗОП(62%) и с недопустими, незаконосъобразни или неоправдани разходи (21%).

По отношение на земеделскитефондове в периода 2007-2013 г. са докладвани 7414 нередности. От тях 80% сасвързани с недължимо получени суми или невъзстановяване на недължимо полученисуми поради административна грешка, а 13% са опити за документна измама, катоза тях е информирана Прокуратурата за установяване наличието на престъпление.

Сред проблемите ипредизвикателствата в областта на превенцията Стратегията посочва честатапромяна на нормативната уредба, което води до различното тълкуване на актоветеи възпрепятства утвърждаването на стабилна съдебна практика. Друг проблем енедостатъчният административен капацитет.

Първата стратегическа цел,очертана в документа, е засилване на превенцията чрез подобряване качеството нанормативната уредба, повишаване на административния капацитет, на прозрачносттаи достъпа до информация за широката общественост, поддържане на интегриранибази данни и системи за обмен на информация и отчетност.

Втората е повишаване на ефективността при разкриване ипротиводействие на нередностите и измамите, чрез укрепванена сътрудничеството и взаимодействието между приходните органи, засилването навътрешния контрол и взаимодействието между държавните органи, частния сектор,неправителствените организации и гражданското общество, както и чрезпреминаване към изцяло електронно докладване.

Стратегическа цел №3 е укрепванена сътрудничеството с ОЛАФ и с компетентните институции на ЕС, държавите-членкии други държави, а цел №4 – повишаване ефективността на дейностите поразследване, възстановяване и санкции. Тук се предвижда оптимизиране нанационалните правила за налагане на санкции, установяване на съкратени и яснипроцедури по възстановяване, повишаване ефективността на административните инаказателните производства.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега