Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правителството прие антикорупционния закон

Правителството прие антикорупционния закон

Законопроектът предвижда създаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Той обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество,

Правителството прие проект наЗакон за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобитоимущество, подготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева.Законопроектът предвиждасъздаването на единен антикорупционен орган – Национално бюро запредотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.Той обединява четири органа – Комисията за предотвратяване и установяване наконфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество,

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организиранатапрестъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверяваимуществените декларации. По този начин се създава необходимата връзка междуфункциите по проверка на имуществените декларации, установяването на конфликтна интереси, отнемането на незаконно придобито имущество и изготвянето на тазиоснова на анализи за оценка на риска.

Предвидено е, че Бюрото се състои отдиректор и четирима заместник-директори, избирани от Народното събрание. Бюротоима териториални структури, а служителите му ще минават тестове за почтеност,включително и проверки с полиграф.За ефективно осъществяване наработата си Бюрото ще може да получава съдействие и информация от държавнитеоргани, органите на местното самоуправление и местната администрация,юридически лица и от граждани.

Друго важно правомощие на Бюрото е възможносттаму да иска от съда разкриване на банкова тайна, както и на застрахователна иданъчна тайна. Бюрото има достъп и до базата данни на Централния кредитенрегистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са лицата, заемащи висшидържавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване напублични средства.

Допълнително са включени няколко категории лица в системи сповишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав навъоръжените сили. Лицата вече ще подават само една декларация за имущество иинтереси пред единния орган, вместо различните декларации, подавани сега предразлични органи.

По отношение на магистратите епредвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспекторатакъм ВСС, който да използва софтуерната система и методите на Бюрото, а приустановени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване назадълбочена проверка на имущественото състояние. Така законопроектът сесъобразява с измененията в Конституцията от декември 2015 г.

За осигуряване на по-пълнаинформация за имущественото състояние на лицата, заемащи висши публичнидлъжности, е разширен кръгът на обстоятелствата, които те са длъжни да декларират.Сред новите обстоятелства са чуждо недвижимо имущество и чужди превознисредства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 000 лв., които лицето трайно ползва (т. е. повече от 3месеца), и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 000 лв.Запазва се задължението задеклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършили пълнолетие деца.

Новост в закона е задължението за деклариране на имуществото и доходите и налицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство.Законопроектът предлага първата легална дефиниция на понятието в българскотозаконодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от двегодини.

Задълбочени проверки ще сеобразуват при несъответствие при проверката на декларацията за имущество иинтереси над 20 хил. лева, при влязло в сила решение за конфликт на интереси ипри сигнал или медийни публикации с достатъчно данни, преминали презпредварителна проверка. Предвидени са допълнителни гаранции срещу възможназлоупотреба със сигналите.

Законопроектът предлага промени впроцедурата по отнемане на незаконно придобито имущество. Предлага се„значителното несъответствие” между имуществото и нетния доход да е 120 000 лв., а не както досега – 250 хил. лева. Уредени савъзможности за снемане на обяснения от проверяваното и свързаните с него лица,както и за изисквания на сведения от трети лица.

Законопроектът е в изпълнение наНационалната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в РепубликаБългария (2015-2020). В последния мониторингов доклад приемането му е оцененокато „ключов тест” в областта на противодействието на корупцията за 2016 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега