Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Правната комисия прие на първо четене мажоритарния вот

Правната комисия прие на първо четене мажоритарния вот

В Комисията го подкрепиха 12 от членовете. Гласовете "против" бяха 10.

Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предвиждащ преминаването към мажоритарна изборна система. Документът бе внесен от Цветан Цветанов и група народни представители. В Комисията го подкрепиха 12 от членовете. Гласовете "против" бяха 10.

Предложението е продиктувано от резултатите от проведения на 6 ноември 2016 г. национален референдум, на който значителна част от българските граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. Макар и избирателната активност да не бе достатъчна, за да придобие допитването задължителен характер, от ГЕРБ решиха "да се съобразят с волята на избирателите".

Проектът за промени в Изборния кодекс предвижда въвеждане на мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Във всеки едномандатен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове.

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението, по данни представени от Националния статистически институт на база резултатите от последното преброяване на населението и от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”. Законопроектът предвижда и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции.

С два гласа „за”, 11 „против” и 8 „въздържал се” Комисията по правни въпроси отхвърли законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесен на 8 юни 2017 г. от Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Двата законопроекта са включени в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега