Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Православната църква почита Св. Цар Борис - покръстител на българите

Православната църква почита Св. Цар Борис - покръстител на българите

Имен ден празнуват Борис, Борил, Боряна, Борислава, Борислав.

На втори май православната църква чества Борисовден. Църквата прославя Св. Цар Борис - Михаил Покръстител на българския народ. Свети цар Борис - Михаил - покръстител на българите бил родственик на св. Мъченик Княз Боян Български.

За покръстването преговарял с папа Николай, но приел Христовата вяра от Изток - Цариград и патриарх Фотий Цариградски изпратил епископи и свещеници в България. Българският владетел, царувал между 852 и 889, налага християнството в нашите земи и въвеждал славянската писменост в България. През 864 г. се покръства в Плиска с целия си род и получава християнското име Михаил. Християнството става официална религия в българската държава.

Княз Борис-Михаил постига международното признание на автономна Българска архиепископия под върховенството на Цариградската вселенска патриаршия (4 март 870 г.). Има голям принос за просвещението на българското общество. През 886 г. приема учениците на Кирил и Методий и създава Охридската и Преславската школи.

Плод на неговата културна политика е въвеждането на старобългарския език и писменост в богослужението и в държавния живот и създаването на първите български книжовни и просветни средища. Починал е на 2 май 907 г.  След смъртта му е канонизиран за светец и е удостоен с царска титла.

Имен ден празнуват Борис, Борил, Боряна, Борислава, Борислав. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега