Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предвиждат ограничаване на износа на лекарства, при недостиг у нас

Предвиждат ограничаване на износа на лекарства, при недостиг у нас

Кога и дали ще се случва това ще решава Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ).

Предвиждат ограничаване на износа на лекарства, при недостиг на същия медикамент в българската аптечна мрежа. Кога и дали ще се случва това ще решава Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарства (ИАЛ), предава Министерство на здравеопазването.

"Очакваме политическата подкрепа от всички парламентарно представени партии, защото тя ще бъде в интерес на хората", заяви зам.-министър Лидия Нейчева.Тя беше категорична, че свободната търговия в Европейския съюз по отношение на лекарствата е „здравословна“, когато е в размер на 5 до 8% от износа на лекарства, и това се стимулира от страните-членки. В България същата обаче надвишава 50% за някои медикаменти, което изисква предприемането на мерки.

Друга важна промяна касае извършването на дарение на медикаменти –  съгласувателният режим с ИАЛ, от страна на заявителите, се заменя с уведомителен, като това значително ще съкрати сроковете, в които медикаменти-дарение ще достигат до лечебните заведения. Освен това от МЗ предлагат в Закона да бъде въведена т.нар. „състрадателната употреба“.

"Това е и моя лична кауза, става въпрос за медикаменти, за които клиничните проучвания са затворени, не се плащат от обществените фондове и са изключително скъпи.  По този начин ще помогнем на пациенти, за чието лечение няма друга алтернатива, изчерпани са възможностите за терапия в България, а с лекарствата – предмет на състрадателната процедура ще получат възможност да се лекуват, при това – абсолютно безплатно" коментира още Нейкова.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега