Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Преди да кажеш "Да"! Музика, игри и "подкупи" - да изберем българските традиции

Преди да кажеш "Да"! Музика, игри и "подкупи" - да изберем българските традиции

Сватбеното тържество е преди всичко празник, парти, ден за усмивки и забавления. Съвременните сватби са еклектична смесица от множество традиции, голяма част от които произлизат далеч от нашите ширини. Но дори и днес много младоженци се връщат към корените си и в програмата на повечето тържества влизат и някои от старите български традиции.

Сватбеното тържество е преди всичко празник,парти, ден за усмивки и забавления. Съвременните сватби са еклектична смесицаот множество традиции, голяма част от които произлизат далеч от нашите ширини.Но дори и днес много младоженци се връщат към корените си и в програмата наповечето тържества влизат и някои от старите български традиции. Днес екипът наPoligrafF.net и Сватбена агенция „White magic“ ще Ви представят някои отнай-разпространените обичаи – български и чужди, които да Ви улеснят всглобяването на програмата на Вашето тържество.     

Българската сватбазапочва с музика – по традиция, младоженецът и музикантите отиват да взематкума. След това сватбената процесия, заедно с кумовете и родителите на момчето,отиват в дома на булката. Обикновено кумата влиза при младоженката, докатомладоженецът, родителите му и кумът се „пазарят“ за нея с баща й и семейството.Макар началото на тържеството да е напрегнато, а вълнението – най-силно, тозимомент може да се превърне в един от най-забавните.

Повечето младоженциразиграват сценка, в която момчето трябва да „откупи“ бъдещата си съпруга сдарове, пълни се обувката й с пари, изправя се пред различни предизвикателства,с които да докаже, че е достоен за нея. Когато семейството и свитата решат да„дадат“ момичето, кумата я забулва и младоженецът вече има право да влезе принея. Някои крият втората обувка и той трябва да я открие.

След като „сделката“ евече уредена, младоженците могат да потеглят към ритуалната зала. На излизанеот бащиния дом на булката, музикантите свирят за раздялата на момичето съссемейството й. В повечето случаи пред дома се танцува и хоро. Тъщата пък плисваменче с вода. Според каноните на българската църква, бъдещото семейство първотрябва да подпише граждански брак и едва след това може да сключи и църковенбрак. Въпреки това, някои свещеници са по-гъвкави в това отношение и бихтемогли да промените реда, ако така ще Ви бъде по-удобно.

Посрещането вресторанта става по бяло платно. То символизира чистият бял път, поставящ началото на съвместния живот на новото семейство. По традиция платното се посипвало с жито за благоденствие. Днес много младоженци се спират на по-красивия и елегантен вариант - с листенца от рози. Тази традиция е и някак по-безопасна за булките, които се спират на обувки с високи токчета.

В миналото семейство е отивало да живее в дома на момчето, където свекървата ги посреща с хляб и сол. Днес този обичай малко се е променил - майката на младоженецът посреща новото семейство в ресторанта и захранва младоженците спитка, мед и сол. Медът представлява сладостта на брачния живот. Солта пъксимволизира това как младоженците не могат един без друг, както животът еневъзможен без солта.

„Макар това да е обичаят, винаги можете да го промените,да го осъвремените, да го направите свой“, съветва Красимира Автанска от  Сватбена агенция „White magic“. Може едната майка да захрани с мед, а другата -със сол, може вместо свекървата да го направи тъщата, или пък младоженците дасе захранят взаимно. На запад има традиция един от бащите да черпи младоженцитес по чаша шампанско, с което се вдига първият тост за младото семейство.

Една отнай-разпространените български традиции е менчето с цветя. Булката го рита свсичка сила и според цвета на китката, която „избяга“ най-далеч, се гадае каквоще бъде първото дете в новото семейство – момче или момиче. Друга българскатрадиция е двамата съпрузи да застанат с гръб един към друг и да вдигнат ръце.Кумът поставя в тях питката и младоженците трябва да я разчупят. В коготоостане по-голямото парче „ще командва вкъщи“.

По време на тържеството се танцува и т.нар. "булчинско хоро". Според традицията, всеки който иска да се хване на хорото, трябва да закичи момичето с паричка. И този обичай е претърпял някои промени. Днес банкнотите се събират от шаферка с кошничка.

Друг от оцелелите и доднес обичаи е надиграването – кумовете и танцьорите танцуват ръченица. Целта екумът да получи пилето от единия танцьор, а кумата – да вземе сладкиша. Тукотново може да се дават „подкупи“ и сцената се превръща в забавление за всичкиприсъстващи. „Не бива да се срамуваме и да бягаме от тези традиции – те са синаши, оцелели с векове. Дори да не можете да танцувате, това няма голямозначение. Важното е да се забавлявате“, коментира Автанска.

У нас са навлезли имножество чужди традиции – кумът и родителите да вдигат тостове, например.Желателно е те да са кратки, ведри, забавни. Някои булки канят баща си на танц.Макар това да не е точно стриктен обичай, традицията е красива. Можете даоткриете и множество игри, които да разнообразят програмата на тържеството. Несе притеснявайте да заложите както на най-разпространените, така и нанестандартните предизвикателства.

„Имала съм много смесени сватби, в които съмнасърчавала младоженците да потърсят обичаи от другия народ, които да вплетат втържеството си. Едно младо семейство разцепи цепеница – като символ на първатадомашна работа, която двамата извършват. Други пък изрязоха сърце от платно ипреминаха през процепа заедно. Хубаво е да запазим автентичните българскиобичаи, да не губим идентичност, но няма нищо лошо в това да ги модернизираме ида ги направим по нашия си начин“, смята Автанска.

Добре е програмата да е предварително ясна и с неяда се запознаят всички членове на екипа, така че вечерта да премине по план.Още за вълшебния сватбен ден ще научите следващия път в нашата рубрика Преди дакажеш „Да“!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега