Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предлагат Тончо Русев за Кавалер на "Сребърния кръст на Свети Николай"

Предлагат Тончо Русев за Кавалер на "Сребърния кръст на Свети Николай"

Четирима са номинираните за "Почетни граждани" тази година.

Обичаният български музикант и композитор Тончо Русев бе предложен за носител на отличието Кавалер на "Сребърния кръст на Свети Николай" - най-високото отличие, връчвано от общинската администрация в Бургас. Докладната с номинацията на бургазлията бе внесена в Общински съвет от името на кмета Димитър Николов. 

Русев е роден в Бургас на 20-и април 1932 година. Творческият му път и любовта към музиката сякаш са предопределени, тъй като баща му свирел на акордеон и мандолина. След завършването си Тончо Русев е работи в завод "Червено знаме". По това време иска да учи индустриална химия, но близки и познати безспирно го убеждават да отиде в консерваторията и да последва пътя на музиката.

През 1955 г. Тончо Русев завършва висшето училище със специалност „Тромпет“, в класа на проф. Карпаров. Професионалният му път в началото е свързан със симфоничните оркестри на Бургас, Перник, Софийската опера и др. В началото на 90-те години работи като музикален продуцент на фирма „Мега музика“, а от 1996 г. е музикант на свободна практика. Тончо Русев е и достоен член на Съюза на българските композитори.

В продължение на повече от четири десетилетия песните на именития композитор са изпълнявани от известни български певци, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова и Васил Найденов. Произведенията му не остават незабелязани и от чуждестранни изпълнители, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик и Фара Мария. Повечето от песните на Тончо Русев са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Петя Дубарова, Евтим Евтимов и Христо Фотев.

Той е носител на множество награди, сред които и орден „Стара планина“ за изключително големите му заслуги към Република България в областта на културата.

Очаква се номинацията на Тончо Русев да бъде гласувана от Общински съвет, а в случай, че му бъде присъден, призът ще му бъде връчен на тържественото заседание, посветено на празника на Бургас - 6-и декември. Паралелно с най-високото отличие, съветниците ще трябва да решат и дали да обявят за "почетни граждани" четирима заслужили нашенци - певицата Янка Рупкина, художника Руси Стоянов, д-р Вида Буковинова, историк-краевед, както и футболиста Иван Претъргов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега