Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предлагат бургаският "Океанариум" да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

Предлагат бургаският "Океанариум" да има 42 аквариума и делфинариум със 700 места

В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро".

В Бургас се проведе обществено обсъждане за изграждането на "Парк Океанариум - воден развлекателно-релаксационен комплекс на територията на парк Езеро". Форумът бе организиран от "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД – представител на фирмата-инвеститор – “Мостовик”, която има готовност да вложи в проекта 100 млн. лв.

“Желанието ни е този комплекс да стане емблема на Бургас. Имаме опит - в момента приключваме с изпълнението на подобен проект в далечния изток на Русия, във Владивосток”, заяви Павел Сатонкин – изпълнителен директор на "Уотър Атракшънс Къмпани Плюс" АД. Инвеститорът предлага строителството да премине в 4 етапа – най-напред да се изгради аквапарк, после делфинариум, океанариум и опознавателен Център, а накрая хотелска част. Гледани от въздуха, делфинариумът и океанариумът ще приличат по форма на рибата скат. Аквапаркът е замислен като 3 преливащи една в друга зони – първата ще е откъм морето, по-шумна и весела; втора откъм Атанасовско езеро – пригодена само за деца; третата ще е релакс зона за възрастни.

Към аквапарка е планирано да има закрита част за целогодишно ползване. Наоколо ще бъдат разположени спортни игрища, плувен басейн, хранителна и търговска зона. Делфинариумът е замислен със 700 седящи места. Той ще представлява свързани в мрежа басейни, където да се отглеждат делфини и морски котки. Системата ще е затворена и няма да се изхвърля вода в Черно море – всичко ще се пречиства в рамките на комплекса, заяви Павел Сатонкин.   Океанариумът ще съдържа 42 аквариума.

И там пространството е замислено в отделни зони:  

- Български реки и езера

- Морета и океани

- Тропически риби

- Черно море

- Тропическа дъждовна гора.  

Интересен акцент в плана на комплекса е така нареченият Познавателен център. В България и близката част на Европа няма подобно нещо, твърдят инвеститорите. Познавателният център е място, където хората могат по забавен и интересен начин да се запознаят с науката и техниката.   Пространството е зонирано по следния начин:  

- Енергия и движение

- Четирите стихии

- Илюзии

- Експерименти.  

На това място посетителите могат да видят и да участват по безопасен начин в различни демонстрации с механика, химия, твърди предмети, въздух, огън, оптични ефекти. Като последен етап ще бъде построен хотел със 100 стаи. Инвеститорите прогнозират, че ще си върнат вложеното за 13 години и твърдят, че при определянето на цените ще се водят по българския стандарт.

На обсъждането присъстваха много бургазлии, които активно задаваха въпроси и искаха да се уверят, че всичко ще бъде изпълнено по възможно най-щадящ природата начин. Сред тях беше и архитект Кирил Кирилов, който е проектирал през 80-те години на миналия век бургаски делфинариум, но впоследствие атракцията се изгражда във Варна.  

Снимки от проекта и общественото обсъждане може да намерите тук!

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега