Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Предлагат да бъде изграден параклис в чест на 24-ти пехотен Черноморски полк

Предлагат да бъде изграден параклис в чест на 24-ти пехотен Черноморски полк

Константин Гребенаров подкрепя идеята да се изгради православен храм- параклис в чест на бойци и командири от 24-ти пехотен Черноморски полк, загинали във войните за национално обединение, която преди дни група граждани представиха в приемния му ден.

Областният управител Константин Гребенаров подкрепя идеята да се изгради православен храм- параклис в чест на бойци и командири от 24-ти пехотен Черноморски полк, загинали във войните за национално обединение, която преди дни група граждани представиха в приемния му ден.

Инициативата  им е свързана с предстоящото юбилейно честване на 100-годишнината от Балканските войни, по което от месеци в Областна администрация Бургас усилено работи инициативен комитет, ръководен от Гребенаров. Въпреки че изграждането на параклис не е заложено в областния календар за честванията, предложението срещна подкрепата на всички участници в работната група, които ще поставят началото на кампания по набиране на средства с лични дарения.

В момента, в който бъде съгласувано с Община Бургас  мястото за построяване, ще бъде открита и дарителска сметка, в която всички граждани и фирми може да дадат своя принос, за да има Бургас паметник за прослава на загиналите в тези войни. Инициаторите на проекта, които ще изготвят като дарение документацията, предлагат параклиса да носи името „Св. Георги Победоносец”.

По първоначален проект за разполагането му е необходимо свободно пространство с размери около 225 кв.м. В представената идейна разработка е търсена препратка към образа на православните храмове от Първото и Второто българско царство, но с прилагане на осъвременен подход по отношение на материали и конструкция.

„Идеята е наистина добра и напълно постижима. Изминал е един век от събитията и е редно годишнината да бъде отбелязана, с нещо което ще остане за бъдещите поколения и за още векове напред”, каза областният управител Константин Гребенаров.

Честванията на годишнината започват в началото на месец октомври, а сред първите събития залегнали в календара са изложба на бойни знамена в Бургас, тържествена митинг-заря, пътуваща в областта фотоизложба, както и публикуване пълното дигитално копие на книгата „История на 24-ти пехотен Черноморски на Н.В. царица Елеонора полк” в специално създадения за юбилея сайт.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега