Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Председателят на "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж

Председателят на "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж

Разкритията предизвикаха хаос в Парламента.

Председателят на национално сдружение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж. Той е освободен от ареста срещу гаранция от 50 хиляди лева. На пенсионирания руски генерал от КГБ Леонид Решетников е забранено да влиза в страната за срок от 10 години. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНТ. Следствието е открило и данни за връзка на Малинов с Цветан Василев.

Обвинител №1 уточни, че до тези обвинения се е стигнало в рамките на разследване на престъпление срещу финансовата система и пране на пари. По линия на финансовото разузнаване са събрани доказателства, че руските организации, свързани с Леонид Решетников "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания, са превеждали пари към сметки, контролирани от председателя на "Русофили" Николай Малинов.

„По този начин се финансират разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение и на външна политика. Събрани са доказателства за български гражданин, повтарям един български гражданин, както в схемата за финансиране, така и в действия на българска територия, които обслужват посочените по-горе интереси под различни форми, включително и чрез предаване на информация, защитена от закона. Българският гражданин е Николай Малинов“, заяви главният прокурор на брифинг.

В рамките на разследването са иззети компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна записка на руски език, изготвена от Малинов за геополитическа преориентация на страната ни към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви мерки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България, предава NOVA.

Всички тези разкрития предизвикаха хаос в Парламента. ГЕРБ поиска изслушване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и на министъра на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание. Управляващите призоваха за сдържаност до приключване на следствието. От БСП обаче настояват в Пленарна зала да се яви премиерът Бойко Борисов.

Президентът също взе отношение, коментирайки изнесената информация за шпионаж като „изключително тежко обвинение“. По думите му, ако от следствието не представят неоспорими факти, „ще остане съмнението, че български институции са употребени в режисиран вътрешнополитически сценарий“. „Очаквам наистина категорични доказателства, че българската външна политика не се е превърнала в заложник на вътрешнопартийни интереси и обслужваща интересите на управляващите“, заяви президентът. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега