Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представиха в Бургас 10-те златни правила на безопасното шофиране

Представиха в Бургас 10-те златни правила на безопасното шофиране

Кметът Димитър Николов стана почетен член на Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Кметът Димитър Николов стана почетен член на Съюза на българските автомобилисти /СБА/. Високото отличие – плакет и златна членска карта, бе връчено днес на градоначалника от председателя на СБА Георги Янакиев за особено големи заслуги в обновяване на градската и пътна инфраструктура и въведените мерки за подобряване организацията на движение в Бургас.

По време на срещата в Общината, в която участваха още ръководителят на местната структура на СБА Васил Михалев и началникът на „Пътна полиция“ – Бургас гл. инспектор Жельо Танев, бяха представени 10-те златни правила за безопасно шофиране на Международната автомобилна федерация /ФИА/. В структурата й членуват 100 млн. души в 204 клуба от 168 държави.

„Радвам се, че Бургас е първият град след София, в който се представят правилата за безопасно движение, тъй като в последните години положихме доста усилия в посока подобряване на пътната обстановка, обновяване на уличната инфраструктура и затягане на правилата за движение”, заяви кметът Николов. Той допълни, че в активния летен сезон, когато трафикът нараства значително, е много важно тези правила да не останат само на хартия, а да се прилагат на практика от водачите.

Правилата за безопасно движение са съставени от автомобилисти от цял свят с богат и дългогодишен опит. 50 000 брошури вече се разпространяват в пунктовете и звената на СБА, друга част от тях могат да бъдат намерени в мрежата на обществения транспорт.

„Тези правила не са съвсем непознати, но трябва задължително да се знаят и да се спазват от всеки водач на пътя, защото в света на 2-3 минути загива по едно дете, а ежедневно загиват по 1300 души. Именно за това държавите се обединяват до 2020 година произшествията да бъдат намалени с 50 %, което ще спаси около 5 милиона души“, разказа председателят на СБА Георги Янакиев.

Той допълни, че едно от лицата на кампанията за безопасност е многократния световен шампион на Формула 1 Михаел Шумахер, който защитава тезата за задължителното ползване на предпазните колани, които намаляват риска за жертви при ПТП с до 60 %.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ – Бургас Жельо Танев изнесе данни за първите 6 месеца на годината, които показват, че  има тенденция към намаляване броя на ПТП и жертвите на пътя за сравнение със същия период на миналата година. Той призова шофьорите към повече толерантност на пътя и набеляза основните причини, водещи до произшествия – неизползване на предпазните колани, говорене по мобилен телефон по време на шофиране, превишена скорост и неспазване на ограниченията, употреба на алкохол и отнемане на предимство.  

Ето и 10-те златни правила на Международната автомобилна федерация:  

  1. Бъди внимателен и съсредотовен по време на шофиране!
  2. Пази децата!
  3. Спазвай стриктно правилата за движение!
  4. Умората - враг на безопасното шофиране!
  5. Предпазните колани спасяват човешкия живот!
  6. Спазвай ограниченията на скоростта!
  7. НЕ на алкохола и упойващите вещества!
  8. Винаги ползвай каска! /мотоциклетистите/
  9. Грижи се за автомобила си!
  10. Бъди етичен и толерантен!
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега