Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представиха шестата рейтингова система на висшите училища в България

Представиха шестата рейтингова система на висшите училища в България

Мисията на системата е да помогне на тазгодишните абитуриенти да се ориентират в избора на висше учебно заведение.

Представиха шестото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. Тя съдържа информация за 51 акредитирани висши училища в България, които предлагат обучение по специалности, разпределени в 52 професионални направления. Мисията на системата е да помогне на тазгодишните абитуриенти да се ориентират в избора на висше учебно заведение.

"Всяка година над 50 хиляди кандидат-студенти са изправени пред избора на висше училище, специалност и професионално направление. Това е избор, който до голяма степен определя посоката в живота им", посочи вицепремиерът в оставка и образователен министър Меглена Кунева. По думите й, Рейтинговата система има и значение за реализирането на политики, като например синхронизирането на висшето образование с нуждите на обществото и пазара на труда.

Данните в новата система очертават тенденция за постепенно подобряване на реализацията на пазара на труда на специалистите, придобили висше образование в България през последните 5 години, посочват от МОН. В същото време обаче те потвърждават наличието на големи различия в средните нива на доходи, безработица и приложение на придобитото висше образование в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище.

Оценяването на учебните заведения става на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа на висшите училища и реализацията на завършилите на пазара на труда.

В изданието на системата за 2016 г. са включени допълнителни индикатори, измерващи регионалната значимост на висшите училища и тяхната обвързаност с местната икономика и местния пазар на образователни услуги.

Платформата вече е активна в подстраница на сайта на МОН.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега