Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представят традиционните обичаи за Сирни Заговезни в Етнографския музей

Представят традиционните обичаи за Сирни Заговезни в Етнографския музей

Великденските заговезни заемат особено място в годишния кръг от народни празници у нас.

Великденските заговезни заемат особено място в годишния кръг от народни празници у нас. Както повечето Християнски празници в страната, те също са свързани с определени ритуали и традиции.

Какво се слага на трапезата на Сирни Заговезни и какви обреди са изпълнявали навремето българите ще покажат ученици от ОУ „Любен Каравелов” – Бургас с ръководител В. Кръстева в Етнографския музей. Демонстрацията ще състои на 24-и февруари (петък), от 11:00 часа на ул. “Славянска” 69.

Сирни Заговезни посрещаме седем седмици преди Великден. Денят е свързан с прехода между зимата и пролетта, като обредите имат очистителен и предпазващ характер. След Сирни Заговезни започват Великите пости, в очакване на Чудото - Възкресение Христово.

Вечерта на празника се заговява в кръга на близкородствени семейства. До самата вечеря трябва да завърши обичаят “прошка” - по-младите целуват ръка на по-старите и искат и получават прошка за извършени грешки и обиди. През деня младите семейства ходят на прошка в своите кръстници, при родителите си. Жените пък ходят на прошка и у бабата, която им е помогнала при раждането.

Без прошка не може да се заговее! Вечерта се слага богата трапеза от млечни продукти, като най-важна е баницата със сирене. По традиция за тържествената трапеза се приготвят и варени яйца, бяла халва с орехови ядки, риба.

След вечерята идва дългоочакваното от децата хамкане, амкане на бяла халва, айце или сирене. На края на конец, окачен на тавана или на дълъг прът се връзва парче бяла халва. Конецът се залюлява в кръг и всички около трапезата /главно децата/ се опитват да уловят окаченото с уста. А за младите моми и ергени идва момента да изиграят последното смесено хоро – буйно и скокливо, на фона на сирнишките огньове.

Най-характерен обичай на Сирни Заговезни е запалването на празничните огньове. Хората, които се играят са последните от зимния празничен цикъл. По време на Великденските пости хоро не се играе с изключение на „Буенец” /буйно, несключено хоро, което се играе от момите в Източна България/.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега