Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Президентът: Кризата се задълбочава

Президентът: Кризата се задълбочава

Президентът Росен Плевнелиев упрекна лидерите на политическите сили, че подхождат чисто партийно, а не мислят за държавата в тежка ситуация на криза, в която сме изпаднали.

Президентът Росен Плевнелиев упрекна лидерите на политическите сили, че подхождат чисто партийно, а не мислят за държавата в тежка ситуация на криза, в която сме изпаднали.

„Няма да позволя в една трудна и тежка ситуация да се подхожда само партийно, днес исках да събера партийните сили на една маса, да потърсим решение и да си кажем всичко, другото е не само безотговорно, ами деструктивно за държавата и общество.Няма да позволя, на когото и да е, да оспорва правото на нацията да се развива, на децата ни да имат своето бъдеще”, заяви държавният глава след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, на което, както се разбра, позициите на БСП, ДПС, ГЕРБ и „Атака” за ситуацията в страната не са се сближили. 

Той призна, че по време на заседанието днес директно и индиректно е бил обвиняван, че надскача правата си. В отговор Плевнелиев отсече, че знае ясно какви са правомощията му по конституция и едно от тях е да е пазител на гражданите.„Няма как да мълча, когато виждам, че те са застрашени”, отбеляза държавният глава.„Няма да спра да се боря за стабилност и ще стоя на страната на народа, нека и политическите партии да намерят този тон, който да излъчва отговорност, сега не се нуждаем от упражнения, които да покажат кой владее по-добре политическите хватки, в този сценарий няма да участвам”, продължи с критиките си Плевнелиев.Според него протестите, след като такива имаше и през февруари и заради тях падна кабинетът на Бойко Борисов, са ясен знак, че за пореден път нещо в действията на политиците е сбъркано.

„Вместо стабилност се произвежда нова доза нестабилност и вместо решаване на кризата тя се задълбочава. Проблемите в Закона за ДАНС явно показаха, че това е нагласяване на критерии към един определен кандидат. Жалко! А какво да кажат гражданите? Сега апелирам да се дебатира публично в парламента и  да се изслушат кандидатите, да обяснят тяхната концепция, да бъдат зададени всички въпроси, да се чуят професионалните среди и международните ни партньори”, призова президентът. 

Президентът обобщи резултатите от обсъжданията на Консултативния съвет. Участниците са били единодушни, че справедливите и законни искания на българските граждани трябва да бъдат чути, а продължаващите вече седмица протести трябва да протичат по мирен начин и с призив срещу всякакви форми на ексцесии и екстремизъм. Обща е загрижеността за полагане на максимални усилия за запазване на стабилността и на етнорелигиозния модел за толерантност в страната ни, допълни Росен Плевнелиев.

 Единна е била и позицията за необходимостта да се работи за Изборен кодекс, който да даде възможност за по-широко представителство и да отстрани проблемите, за част от които и хората протестират.  По отношение на промените в Закона за държавната агенция „Национална сигурност“, свързани с назначението на Делян Пеевски за председател на агенцията, президентът коментира, че „хронологията на проблемите е показала на цялата нация, че това е едно добре планирано мероприятие с нагласянето на критериите, изискванията и годините за определен кандидат.“ Държавният глава предупреди да не се бърза и да не се допуска отново подобен подход към законодателни промени, както и към назначаването на председател на ДАНС и други висши държавни длъжности.

Президентът призова още за публичен и подробен дебат в специализираните комисии в парламента и за изслушване на кандидатите с техните концепции и с ясен ангажимент за краткосрочни и дългосрочни мерки. Необходимо е да бъдат зададени всички въпроси и те да получат своите отговори, преди назначаването на кандидата, както и да се чуе мнението на професионалната общност и на евроатлантическите партньори, допълни Росен Плевнелиев. Според държавния глава, решението на настоящата криза е в повече контрол от страна на гражданите и по-добра комуникация и координация с тях, „повече почтеност, отчетност и принципен подход от политиците с лице и отговорност към нацията, а не към лобистки групировки.“

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега