Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прекратиха наказателното производство за смъртта на афганистанския имигрант край Средец

Прекратиха наказателното производство за смъртта на афганистанския имигрант край Средец

Досъдебното производство, образувано във връзка с прострелването на нелегален афганистански имигрант в района на Средец миналата есен, бе прекратено с постановление на Бургаската окръжна прокуратура. Според разследващите, смъртта на чужденеца е настъпила в следствие на рикошет, а полицай Вълкан Хамбарлиев е действал в пълно съответствие с дълга и правомощията си.

Досъдебното производство, образувано във връзка с прострелването на нелегален афганистански имигрант в района на Средец миналата есен, бе прекратено с постановление на Бургаската окръжна прокуратура. Според разследващите, смъртта на чужденеца е настъпила в следствие на рикошет, а полицай Вълкан Хамбарлиев е действал в пълно съответствие с дълга и правомощията си.

Досъдебното производство е прекратено поради липса на извършено престъпление от общ характер. В хода на  разследването са извършени огледи на местопроизшествие, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

При анализа на събраните доказателства се установява по безспорен начин, че именно рикошетът  на патрона, изстрелян от Хамбарлиев и отклонението по линията на траекторията му в резултат на удара в дъгата на моста, се намира в причинно - следствена връзка със смъртта на пострадалия афганистански гражданин.

Припомняме Ви, че инцидентът се случи на 15-и октомври м.г. В нощта на 13 срещу 14 същия месец, 55 чужди граждани, от които 4-ма иракчани и 51 афганистанци преминали без разрешение границата ни с Турция, в района на 97 гранична пирамида в землището на с. Белеврен, общ. Средец. Около 21 часа в деня на произшествието, имигрантите се озовали на около четири километра от местността „Каиш баир“, в  близост до с. Драчево.

В местността, находяща се в  граничната зона на Р.България, към момента се намирал мобилен граничен полицейски взвод на ГПУ Средец, състоящ се от трима гранични полицаи, които водели наблюдение с цел разкриване на опити за нарушение на държавната граница. Чрез използването на ръчна термовизионна камера, служителите  засекли движението на групата и подали сигнал по радиостанцията за констатираното от тяхна страна движение в граничната зона на намиращия се в близост гранично-полицейски наряд, в състава на който бил полицай Вълкан Хамбарлиев и още двама гранични полицаи.

Хараламбиев и колегите му достигнали мост „Рибарска среща“ и разпределили  позициите си от двете страни на моста, с цел да обезпечат задържането на групата лица, а  при необходимост и да предотвратят  възможността да се укрият. В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница, Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!“.

Чужденците не разбирали думите им, поради което полицай Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел. Куршумът, изстрелян в резултат на произведения изстрел, се ударил в свода на моста. При сблъсъка си със железобетонната конструкция на съоръжението в тази му част, проектилът отскочил от повърхността и променил траекторията си на движение в посока надолу, като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани.

В резултат на нараняването пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник и братовчед, се опитал да спре кървенето, като притиснал към раната ризата си. Към тях веднага се приближили граничните полицаи, като един от тях предприел действия по оказване на първа помощ и продължил да притиска раната на пострадалия, за да спре кръвотечението. В резултат на огнестрелното нараняване в шията, пострадалият починал. Останалите нелегални имигранти били задържани.

"В конкретния случай произведеният предупредителен изстрел от страна на Хамбарлиев очевидно е бил в съответствие законовите норми, допускащи използването на оръжие, както за задържане на лица, за които са били налице достатъчно данни, че са извършили престъпление и са се опитвали да избягат, така и за осигуряване на личната му безопасност. Още повече, че и съгласно т.2  b) от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи …“Лишаването от живот не се разглежда като противоречащо на разпоредбите на този член, когато то е резултат от употреба на сила, призната за абсолютно необходима:…..при осъществяването на законен арест ….", се посочва в постановлението на прокурора.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега