Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Придошли води и срутени къщи в Северозападна България

Придошли води и срутени къщи в Северозападна България

Безсънна нощ за много хора от Северозападна България заради валежите и придошлите реки. Силни порои заляха няколко села около Белоградчик и Монтана тази нощ. Паникьосаните хора помислили, че язовирната стена се е скъсала.„Започнахме да бием камбаната и евакуирахме хората на високо“, каза пред Нова телевизия кметът на Гюргич Иван Петков.

Безсънна нощ за много хора от Северозападна България заради валежите и придошлите реки. Силни порои заляха няколко села около Белоградчик и Монтана тази нощ. Паникьосаните хора помислили, че язовирната стена се е скъсала.„Започнахме да бием камбаната и евакуирахме хората на високо“, каза пред Нова телевизия кметът на Гюргич Иван Петков.

Кметът на Плешивец Лъчо Лозанов пък разказа, че подобно бедствие в селото му се случва за пръв път от поне 50 години насам. Там няма язовир, но се събират две реки. Има отнесени автомобили, ремаркета, добитък, а също така почти унищожени са и два моста. Има също така отнесена кошара и поне една къща е пометена от високите води - живеещата в нея баба се спасила като се качила на печката и така чакала да дойдат спасителите. В момента, твърди Лозанов, водите са се отекли, на място е Гражданска защита и пожарната.

„В Гюргич положението също е било повече от критично, но за щастие вече е овладяно“, каза Иван Петков. И там преляла реката, минаваща през селото, а според селския първенец за броени часове се изсипали над 70 литра на квадратен метър. През селото минава една река, но имало и два ръкава, които се спускали от Балкана. И тук има отнесени два моста, водопроводът е прекъснат и в момента вода в селото няма. 

В Гюргич водата вече се е оттеглила, информира пред bTV кметът на Ружинци Венцислав Ванков. По-думите му, стената на язовира е в добро състояние, а кранът, с който се регулира източването му, е нов. Бил е инспектиран от специална комисия, назначена от областния управител на Видин, която не е установила нередности. Предстои да бъде проверено дали има проблеми със съоръжението.

Венцислав Ванков информира за проблем и с друг язовир – при село Смирненски, община Брусарци, за който местни хора са подавали сигнали през последните дни.„Информирах кметицата на Брусарци и съм подал сигнал на телефон 112 да предупредят Монтана, че идва много вода от Гюргич”, обясни още Ванков.В съседното село Плешивец бурните води на река Лом са отнесли три автомобила, има една срутена къща, паднали дървета и електрически стълбове.Към момента няма затворени пътища в община Ружинци, посочи още кметът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега