Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Приемни родители настояват за специални трудови договори, отпуски и болнични

Приемни родители настояват за специални трудови договори, отпуски и болнични

Към момента такива липсват по отношение на тези лица.

Приемни родители настояват да бъде въведен специален договор за предоставяне на услугата „Приемна грижа“ по Закона за социалните услуги. От Националната асоциация за приемна грижа предлагат в писмо до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и до изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане специфичният договор да въведе понятия за отпуск и болничен, които към момента липсват по отношение на тези лица.

"В закона могат да бъдат разписани минимални задължителни клаузи на специалния договор, като срок на действие, място на предоставяне на услугата, права и задължения на двете страни, право на почивка за приемните родители чрез осигуряване на заместваща грижа на настанените деца и др.", поясняват от НАПГ.

Според тях, това не би било прецедент. Подобни законови промени вече са приемани. Последно такива договори са регламентирани в новия Закон за физическото възпитание и спорта от 2018 г. Те регламентират работата на спортистите и техните треньори.

„Считаме, че хората, които спасяват детството на изоставени, неглижирани и малтретирани деца, които им помагат да станат личности и да работят за държавата вместо държавата да ги издържа в домовете, заслужават същата тази държава да се погрижи да защити правата им“, категоричен е Мирослав Долапчиев, председател на Асоциацията за приемна грижа.

Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуряване за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете. Така остават без обезщетения при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им.

Въпреки многобройните настоявания на НАПГ този проблем да бъде решен, от Министерството на труда и социалната политика засега отказват да намерят решение. Преди години приемните родители предоставяха услугата по силата на трудови договори, но те бяха сменени с граждански с аргумента, че трудът им е специфичен и не е относим към трудовите правоотношения. Така приемните родители бяха лишени от осигурителни права.

Законът за социалните услуги беше обнародван през м. март т.г. и влиза в сила от 01.01.2020 г. „При наличието на специален закон вече няма основание приемните родители да продължат да бъдат лишавани от социална сигурност. Правата им могат да бъдат гарантирани чрез регламентиране на договор по този специален закон, като работещите по силата на такива договори бъдат включени в кръга на осигурените за всички рискове лица по Кодекса за социално осигуряване“, смята Долапчиев.

Той настоява за спешна среща с министъра на труда и социалната политика, за да бъде обсъдено предложението им и да бъдат предприети своевременно, преди влизането на закона в сила, съответните законодателни промени.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега