Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проверки на МЗХГ установиха фалшиви биопродукти на пазара

Проверки на МЗХГ установиха фалшиви биопродукти на пазара

При 14 от общо 63 проби са намерени следи от неразрешени вещества дори за традиционното земеделие.

Проверка на Министерството на земеделието е открила фалшиви биопродукти. При 14 от общо 63 проби са намерени следи от неразрешени вещества дори за традиционното земеделие, предава NOVA.

За да се наричат едни продукти "био", не трябва да са използвани пестициди, химични торове и генно-модифицирани организми. Този тип екологично чисти продукти се обозначават със символ на зелено листо върху опаковката. Под него се изписва и номерът на контролиращото лице. Това е гаранция в целия ЕС, че стоката е под контрол и е сертифицирана като биологична. У нас за това дали продуктите са био следи Агенцията по храните.

"Тази година, при извършване на проверка в търговската мрежа, е установено предлагането на студен чай като биологичен, а всъщност той не е бил такъв. И причината е, че търговецът няма сключен договор с контролиращо лице“, заяви пред телевизионните камери Румяна Йорданова от Агенцията по храните.

Контролът започва именно от така наречените сертифициращи органи – частни фирми, които издават разрешителните на биопроизводителите. За България те са 14. Контролът върху тях пък се извършва от Министерство на земеделието. За първа година проверките са много повече, а освен на случаен принцип, се извършват и след анализ на риска на производителите.

Последните проверки на Министерството на земеделието са на терен – директно на нивата. Проверени са 56 производители от цялата страна, които са обявили, че произвеждат биокултури. Всяка пета проба се оказва „замърсена”. Оказва се, че се използват препарати за растителна защита, които са забранени. В риск анализа влязоха рискови култури като рапица, кориандър и резене, които е трудно да се отглеждат по биологичен способ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега