Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата нареди да не се използват турските ваксини "Еувакс" и "Пентаксим"

Прокуратурата нареди да не се използват турските ваксини "Еувакс" и "Пентаксим"

Върховната административна прокуратура е разпоредила на Министерството на здравеопазването да не допуска употребата на ваксините "Еувакс" и "Пентаксим", които са внос от Турция и не са разрешени от българското законодателство. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-главният прокурор и шеф на административната прокуратура Ася Петрова.

Върховната административна прокуратура е разпоредила на Министерството на здравеопазването да не допуска употребата на ваксините "Еувакс" и "Пентаксим", които са внос от Турция и не са разрешени от българското законодателство. Това съобщи на извънреден брифинг зам.-главният прокурор и шеф на административната прокуратура Ася Петрова, цитирана от в. "24 часа".

Тя уточни, че не може да се каже дали те са опасни или не, защото това не е било предмет на проверката, която е започнала на 26 октомври. Прокуратурата се е самосезирала въз основа на медийни публикации и е получила конкретен сигнал също от медия. Петрова добави, че проверката още не е приключила. Те са отделили и материали, които са изпратили на друга компетентна прокуратура. Зам.-главният прокурор обаче не каза в каква връзка са тези материали. Становището на прокуратурата е въз основа и на становище на агенцията за лекарствата.

Установили сме, че "Еувакс" се дължи на склад в Министерството на здравеопазването, каза Петрова.  По отношение на "Пентаксим" не бих могла да ви кажа, уточни тя. Петрова на няколко пъти повтори, че ваксините не са разрешени за употреба у нас, но че няма доказателства те да са опасни. На въпрос дали са предвиждат санкции, защото една от ваксините от два месеца е в употреба, Петрова отново повтори, че не може да се каже дали са опасни, защото това не е било предмет на проверката.

По-рано днес пресцентърът на прокуратурата разпространи съобщение, в което ставаше дума само за ваксината "Еувакс": Върховната административна прокуратура (ВАП) извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации, се казваше в съобщението.ВАП изиска становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината "Еувакс Б" не е разрешена за употреба в страната.

Въз основа на полученото становище и обхвата на проверката, ВАП отправи указания до министъра на здравеопазването и до изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксини, които не са разрешени за употреба.Установено е, че и понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки", завършва съобщението.Днес след заседанието на Министерски съвет министърът на здравеопазването Петър Москов категорично отрече петвалентната ваксина "Пентаксим" да е забранявана или опасна. "Тук съм, за да кажа много ясно и категорично, че изнесената информация в последните дни в различни медии, че ваксината не отговаря на някакви критерии, някой щял да я забранява, прокуратурата щяла да я спира от употреба, е категорична лъжа", заяви Москов.

Министърът успокои родителите, че ваксината отговаря на всички изисквания, за да бъде използвана в България и ЕС и затова е най-използваната в рамките на Евросъюза. Той обясни, че "Пентаксим" е прилагана и ще продължи да се прилага, както е било и в предишните години. "Всичко останало е лъжа. Ваксината е абсолютно безопасна и гарантира здравето и живота на децата. По никакъв начин "Пентаксим" не е забранена и няма как да е", повтори Москов.Москов поясни, че проверката на прокуратурата не е разследване срещу Министерство на здравеопазването, а е съвместна с него, за да се удостовери по различни анонимни сигнали, че ваксината не е опасна.

"Проверката беше съсредоточена по отношение на другата ваксина "Еувакс"-против хепатит, която седи на склад при евентуална бежанска криза, природно бедствие. Тя не е била част от задължителния имунизационен календар. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на проверка", каза още Петър Москов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега