Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата обвини в престъпление по служба министър Москов

Прокуратурата обвини в престъпление по служба министър Москов

Спрямо Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Софийска градска прокуратура обвини министъра на здравеопазването – Петър Москов и заместник министъра на здравеопазването Адам Персенски в престъпления по служба и в безстопанственост. Причината - дарените от Турция ваксини. Спрямо Петър Москов и Адам Персенски е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Те са предмет на Споразумение за дарение между правителството на Република България и правителството на Република Турция. Нарушавайки и неизпълнявайки служебните си задължения Петър Москов е приел 100 000 дози комбинирана петкомпонентна ваксина за деца Пентаксим и 100 000 дози ваксина за Хепатит Б - Еувакс, за които не са изпълнени законовите процедури по издаване на разрешение от Изпълнителна агенция по лекарствата по реда на ЗЛПХМ. В замяна, МЗ е дарило на Турция 5 000 000 дози ваксина срещу туберкулоза.

От това са настъпили значителни вредни последици за МЗ на Република България – имуществени в размер на 323 061,87 лв., представляващи заплатен ДДС за приетите ваксини - 100 000 ампули Пентаксим и 100 000 ампули Еувакс. Скандалът се завъртя и около факта, че част от тези ваксини са забранени у нас и се смятат дори за опасни.

"Обвиненията на прокуратурата са единствено и само във връзка с финансовите параметри на даренията с Турция. Това, което съм направил в тази връзка, е да защитя основния вменен от закона интерес, а именно имунизационния календар и здравето на гражданите. И съм го направил", коментира от своя страна министърът в оставка Петър Москов и подчерта, че от размяната страната ни единствено е спечелила.

"Ще съдействам за изчистване на цялото това нещо, но нека още веднъж да кажем – ваксината, която България е дарила на Турция, БЦЖ ваксината, ако българското предприятие или българската държава трябваше да я продава, щеше да вземе от нея по-малко от 400хил. лева. Ваксината, която сме получили от Турция, ако се бяха явили на търг фирмите тук, България трябваше да заплати на тези фирми при спечелена процедура не по-малко от 48лв. на една ваксина, от 100хил. бройки, тоест, над 4млн.лв. Тоест, вкарали сме нещо, за което бихме дали 4млн. и сме дарили нещо, за което бихме получили 400хил. лв. Аз не разбирам къде е моето финансово прегрешение в това", допълни Москов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега