Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата повдигна обвинение на задържания за хакерска атака 20-годишен мъж

Прокуратурата повдигна обвинение на задържания за хакерска атака 20-годишен мъж

Вижте какви подробности оповестиха от Държавното обвинение...

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу 20-годишното момче, задържано във връзка с хакерската атака срещу НАП. Младото момче е родом от Пловдив, но към момента живее и работи в София.

Държавното обвинение изнесе и още подробности за младия мъж. В действителност, както бе съобщено по-рано, той работи като експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи. От Прокуратурата подчертават, че действията, в които е обвинен, нямат връзка с дейността на фирмата.

В рамките на разследването, киберполицаите, със съдействието на „Информационно обслужване“ АД, установили , че файлът, който е изпратен до медиите, съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН  на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др.

Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи  наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно - издирвателни мероприятия и компютърно – разузнавателни действия е установено, че потребителското име се ползва от 20-годишния младеж.

Спецченгетата от ГДБОП го открили на работното му място, където бил извършен и арестът. В последствие, от офиса на фирмата, както и от негови адреси в София и Пловдив, били иззети компютри, хард дискове, флаш памети и 2 бр. мобилни телефони. Назначени били технически и компютърни експертизи, разпитват се свидетели.

Днес 20-годишният заподозрян е обвинен в това, че от неустановена дата до 15.07.2019 г. в гр. София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Междувременно, по информация на източници на bTV, същият младеж вече е известен на широката общественост, а и на полицията, след като преди две години пробил системите на МОН.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега