Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пролетното почистване повишава продуктивността и влияе положително на здравето

Пролетното почистване повишава продуктивността и влияе положително на здравето

Освен чисто практични ползи - по-лесното намиране на вещите, например, пролетното шетане има и чисто психологически ефекти, които подобряват здравето и продуктивността ни, твърдят специалисти.

С повишаването на температурите в повечето домакинства настъпва моментът за голямото чистене. Освен чисто практични ползи - по-лесното намиране на вещите, например, пролетното шетане има и чисто психологически ефекти, които подобряват здравето и продуктивността ни, твърдят специалисти.

На първо място чистотата у дома и в офиса сама по себе си е здравословна, тъй като намалява количеството микроби и замърсители, оказващи ефект върху цялостното ни състояние. От друга страна, по-малкото вещи събират по-малко прах и намаляват риска от развиване на алергии, например. Има обаче и някои чисто психологически ефекти, които чистотата и подредбата на дома и работното място ни оказват.

Според изследване, публикувано в специализираното издание "Journal of Neuroscience", хаосът и трупаните с времето вещи в действителност намаляват способността ни да обработваме, запомняме и възпроизвеждаме информация. Причината за това се корени в големия брой визуални стимули, които попадат в зрителното ни поле.

Представете си човешкия мозък като компютър. Ако му зададете твърде много задачи, вероятността да блокира е по-голяма. Същото се случва и с човешкото тяло. Излагайки съзнанието си на твърде много стимули, мозъкът ни отделя твърде много ресурси за обработване на тази зрителна информация. Почиствайки дома и работното си място от непотребни вещи и отпадъци, освобождавате и място в съзнанието си за по-важните задачи и отмора.

Друго изследване, публикувано в бюлетин по социална психология, показва че хаосът и натрупването на излишни вещи увеличава ефекта от ежедневния стрес. Обратното също се оказва в сила. Редът и чистотата у дома и в офиса носят удовлетворение и минимизират негативните последици от напрегнатото ежедневие. Плюс това не губите и минута в чувство на вина, че нещо не е свършено.

Оказва се обаче, че според паралелни изследвания на поведенческите модели, организираната среда кара индивида да се придържа към по-здравословни избори по отношение на диетата, физическата си активност и личните финанси. В своя блог американският психолог д-р Некиша Хамънд посочва, че реда у дома позволява човек по-бързо да се ориентира кое къде е. Това от една страна спестява време, което да бъде използвано за по-смислени дейности. От друга страна пести пари за заместители на изгубени и забутани предмети от бита.

За много от хората обаче тези положителни ефекти остават само суха теория, тъй като за поддържане на реда и чистотата се изисква мотивация. Специалистите съветват да потърсим начин, по който досадните задължения да се превърнат в удоволствие. Вариантите са много - да се развихрите под музикален съпровод, да си създадете традиция да се награждавате след регулярното голямо почистване, да продавате ненужните вещи и със събраните пари да си вземете желана и необходима вещ, да отидете на кратка екскурзия или да си подарите романтична вечер с половинката.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега