Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промени в ГПК предвиждат по-изгодни условия за длъжниците

Промени в ГПК предвиждат по-изгодни условия за длъжниците

Законопроектът е резултат от близо 2 години експертна работа в Министерството на правосъдието и вече мина на първо четене.

Промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предвиждат по-изгодни условия за длъжниците, които желаят да погасят дълговете си. Електронни търгове без участието на съдебен изпълнител и доброволни продажби без съдебна намеса рязко ще намалят цената на изпълнението в интерес както на длъжниците, така и на кредиторите.

Законопроектът е резултат от близо 2 години експертна работа в Министерството на правосъдието, съвместно с представители на съда, адвокатурата, държавните и частните съдебни изпълнители, пише в-к "Монитор". Той бе внесен в НС от ГЕРБ и мина на първо четене преди съдебната ваканция. В петък изтича срокът за внасяне на нови предложения в парламента.

Новият вариант на ГПК предвижда още промяна в подсъдността по адрес на длъжника, разширяване на обжалването на действията на съдебните изпълнители и на механизма за оценяване на вещите, както и назначаването на особен представител и на вещи лица след всяка втора продан. Премахва се фигурата на вечния длъжник с въвеждането на абсолютната давност.

Обновеният Кодекс решава и един от най-големите проблеми, засягащи хиляди нашенци - защитата на социалните помощи, пенсии и заплати, когато постъпват по запорирани банкови сметки. Предоставя се и възможността да се запазват предприятията и работните места, като се продават машини заедно, а не на парче.

Втори вариант на изменения на ГПК бе внесен и от БСП, но според Камарата на частните съдебни изпълнители, някои от промените могат да доведат до затруднения за малките длъжници, които рискуват да останат "в ръцете на нерегламентирани събирачи на дългове".

Според ЧСИ-тата с въвеждането на ограничението - сборът от всички такси по изпълнението да не надвишава размера на задължението, малките дългове стават практически несъбираеми. Това са задълженията към общини, съдилища, издръжки на деца.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега