Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промени в закона ще гарантират по-добри битови условия в затворите

Промени в закона ще гарантират по-добри битови условия в затворите

Измененията имат за цел да отговорят на многобройните осъдителни решения на ЕСПЧ и на препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне относно лошите условия и пренаселеността в затворите в България.

Промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) ще гарантират по-добри битови условия в затворите. Новите текстове бяха одобрени от правителството днес и ще бъдат предложени за приемане от Народното събрание. Измененията имат за цел да отговорят на многобройнитеосъдителни решения на ЕСПЧ и на препоръките на Европейския комитет запредотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне относнолошите условия и пренаселеността в затворите в България.

Според промените, минималната жилищна площ в спалното помещение на всеки лишен от свобода ще трябва да бъде не по-малко от 4 кв. м. Този минимален европейскистандарт бе записан в ЗИНЗС през 2012 г., но с отложено влизане в сила от 1януари 2019 г. Аргументът тогава беше, че държавата не е в състояние да осигурина всички лишени от свобода подобен минимум.

За последната година и половина сфинансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм и с бюджетни средства бяхаремонтирани седем затвора и затворнически общежития, пет ареста и учебниятцентър за служители в Плевен. Предстои да бъде пуснато в експлоатация изатворническото общежитие от закрит тип в Дебелт към затвора в Бургас, който ес капацитет до 450 лишени от свобода.

Тези мерки на правителството създадохавъзможност да се изпълнят изискванията за подобряване на условията на живот иизтърпяване на наказанията в пенитенциарните заведения.Именно във връзка с използванетона наличния ресурс, се предвижда и нова система за първоначално разпределениена лишените от свобода, както и на последващо преместване и промяна на режима.

Предлага се съдът с присъдата да определя единствено първоначалния режим наизтърпяване на наказанието. Главният директор на ГД "Изпълнение на наказанията ще има правомощието да осигури адекватно първоначалноразпределение на лишените от свобода. Къде ще излежава присъдата си затворникът ще зависи от наличния капацитет и населеност, както и от разстоянието до дома на осъдения.

Преместването може да бъде за включване в курсовеи обучения, като лишен от свобода може да бъде преместен по негово желание и заработа. Заповедите за преместване, както и отказите, ще могат да се обжалватпред Административния съд.

Правата на началниците на затворите ще бъдат разширени и те ще могат да заменят Комисията по изпълнение на наказанията за оценка на предложенията за промяна на режима и заусловното предсрочно освобождаване.  Това разширение на правомощията му е в съответствие севропейските правила за затворите и гарантира оперативност, бързина иперсонифициране на отговорността.

Друга възможност е лишеният отсвобода да подава молба до съответния окръжен съд, когато придобие формалнитеоснования за условно предсрочно освобождаване. Така ще се постигне и намаляванена корупционния натиск върху служителите на затвора, от които няма да зависипредложението на съда.

По отношение на компенсаторнотосредство се предвижда лишените от свобода и задържаните под стража да могат дасезират с искове съдилищата и да получат компенсация за това, че пребивават вусловия, които не отговарят на минималните изисквания. Когато се установятнарушения, лицето ще има право и на съответно обезщетение за претърпенитевреди.

Предвидени са редица промениотносно дисциплинарните наказания на лишените от свобода – например,най-тежките дисциплинарни наказания, включващи принудителна изолация, да бъдатналагани само за най-сериозните нарушения или за системност при извършване нанарушения.

По отношение на непълнолетните, максималната продължителност наизолирането в наказателна килия може да е до три денонощия. Въвеждат се и нормативнигаранции, че задържането под стража и изтърпяното в повече наказание лишаванеот свобода ще се зачитат и приспадат от другите видове наказания и др.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега