Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Промяна в Закона за пътищата възлага на общините да поддържат част от пътната мрежа

Промяна в Закона за пътищата възлага на общините да поддържат част от пътната мрежа

С предложените изменения в Закона за пътищата се дава възможност на общините да сключват споразумения с Агенция „Пътна инфраструктура“ да поддържат пътища, част от националната пътна мрежа, преминаващи през градовете или урбанизираните зони на селищата.

„С предложенитеизменения в Закона за пътищата се дава възможност на общините да сключватспоразумения с Агенция „Пътна инфраструктура“ да поддържат пътища, част отнационалната пътна мрежа, преминаващи през градовете или урбанизираните зони населищата. По този начин се цели осигуряване на непрекъсната, безопасна инормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия“. Това заявинародният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков, който е един от вносителитена промените в Закона за пътищата. Проектът е преминал през създадена временнапарламентарна комисия и предстои да бъде гледан на първо четене в НС.

„Преди година бегласуван друг законопроект на предишните управляващи, с който се усложни реализирането наосновните дейности по зимното поддържане на републиканските пътища в урбанизирани територии занаселените места до 100 000 жители. Бе отнета и възможността общините да сключватдоговори с АПИ“, коментирабургаският депутат.

Според него, този начин на работа не е удачен – получава се ситуация, в която две различни фирми почистват снега в едно населено място. Това създава предпоставки за конфликтни ситуации и не се извършва достатъчно добро обслужване на пътищата в страната.

"Става дума за републиканската пътна мрежа и задълженията по нея са в компетенциите на АПИ. Така даваме възможност на Агенцията да сключва необходимите споразумения и да се договаря с дадена община. Провели сме срещи с представители на общините, за да се допитаме до тяхното мнение, имаме разбиране и подкрепа от тяхна страна", добави Вълков

По думите му сизготвените промени ще бъде разработен по-изчистен и гъвкав механизъм наработа, ще се постигне синхронизирането на дейностите по поддържането на един исъщ пътен участък.

„Финансирането на поддържането на републиканските пътищасъвместно с Агенцията и общините ще постигне не на последно място оптимизиранена дейностите по текущ ремонт и снегопочистване. Целим и постигане на по-добросъстояние на пътищата, преминаващи през населените места, които са от важностопанско значение за обществото“, са част от мотивите в законопроекта, внесенот група народни представители от ГЕРБ.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега