Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Протестът на личните лекари продължава

Mедици от пет нови области се включват
Протестът на личните лекари продължава

Ефективните протести на личните лекари в България продължават и във вторник. Днес медици от още пет области ще затворят кабинетите си, за да се включат в протестните действия. Припомняме Ви, че джипитата не са съгласни със здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.

Ефективните протести на личните лекари в България продължават и във вторник. Днес медици от още пет области ще затворят кабинетите си, за да се включат в протестните действия. Припомняме Ви, че джипитата не са съгласни със здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.

Протестът започна вчера в областите Велико Търново, Кюстендил, Разград и Ямбол. Днес няма да работят лични лекари от районите на Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен. Очаква се до края на седмицата протестът да обхване цялата страна. Навсякъде, където има протестиращи джипита са осигурени дежурни кабинети, които да обслужват спешните пациенти. Университетските болници и медиците от Спешна помощ вчера се разграничиха от протеста на личните лекари.

Според Българския лекарски съюз, предлаганите промени не водят до развитие и подобрение на здравната система. Медиците твърдят, че изкуственото разделение на медицинските дейности в пакети няма да доведе до желания ефект във вида, в който са разписани в момента. Най-големият проблем за лекарите, обаче, е едностранното въвеждане на “рамков договор”, което от БЛС считат за незаконно.

Лекарите оспорват и това, че въведените „критерии за качество и достъпност на медицинската помощ“ са истински критерии. Обемът на гарантираните медицински дейности за профилактика и диспансеризация при социалнозначими заболявания също не бил разширен, както се твърди от здравното министерство. Талоните за консултации не били достатъчни.

Личните лекари се обявиха и против идентификацията с пръстов отпечатък, която щяла да утежни документацията и да пречи на медиците да си вършат работата. Вчера обаче от НЗОК успокоиха джипитата, че пръстовата идентификация не ги засяга, тъй като тя ще бъде въведена в болничните заведения, а не при общопрактикуващите лекари.

БЛС публикува следните декларации и искания на страницата си в интернет:

1. Проектът за Решение на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглен. В противен случай, ще потърсим правата си в съда, включително и от отговорните лица.

2. Декларираме, че при влизането му в сила няма да работим съгласно предвиденото в него и заявяваме, че последствията за пациентите, породени от липсата на адекватна здравна помощ, ще носят отговорните за настоящата политика.

3. Дистанцираме се и снемаме доверие от ръководството на Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на НЗОК в този му състав.

4. Апелираме за върховенство на закона и стриктно спазване на договорното начало.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега