Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проучване: Учители и ИТ специалисти ще са сред най-търсените висшисти тази година

Проучване: Учители и ИТ специалисти ще са сред най-търсените висшисти тази година

През следващите 12 месеца българската икономика ще се нуждае от близо 321 000 работници и специалисти.

Учителите и специалистите по информационни технологии ще са сред най-търсените кадри с висше образование през следващите 12 месеца. Това показват резултатите от второто за 2019 г. проучване на потребностите от работна сила на Агенцията по заетостта. Изследването е национално представително и е направено чрез анкети сред 396 000 активни предприятия в страната.

Анализът на данните показва, че през следващите 12 месеца българската икономика ще се нуждае от близо 321 000 работници и специалисти. Според изискванията на работодателите половината от тях 166 000 трябва да имат квалификация. В сравнение с пролетното проучване, се отчита лек спад в търсенето с около 6 хиляди позиции, което по-скоро се дължи на сезонността в търсенето и предлагането на труд.

Данните показват, че през следващите 12 месеца българският бизнес ще се нуждае от 90 500 специалисти с правоспособност или висше образование. Сред тях са медицински сестри, лекари, шофьори, машинни и строителни инженери и др.

В различните сектори на икономиката ще са необходими и 64 400 работници без специалност. Най-много от тях ще се търсят в секторите с по-ниска производителност като растениевъдство, строителство и хранително-вкусова промишленост. Запазва се съотношението 8 от 10 работодатели да осигуряват заетост на постоянен трудов договор и пълен работен ден, както и при пролетното проучване.

Аналогично на предходните вече 3 проучвания, които Агенцията по заетостта проведе през 2018 г. и 2019 г., работодателите най-често очакват (84,1% от анкетираните) техните служители да притежават умения за самоконтрол и дисциплина и умения за работа под напрежение (64,7%). На трето място и този път работодателите поставят потребността от знания и умения за въвеждане на нови технологии в 51,0% от случаите. Общуване на роден език, инициативност и предприемачество, както и дигитална компетентност, остават трите най-желани компетентности от работодателите с представителство от над 60%.

Нагласите на бизнеса относно наемането на нов персонал през следващите 6 месеца показват, че от 396 183 предприятия, обхванати в настоящото проучване, 76 463 (19,3%) възнамеряват да търсят нов персонал. В сравнение с пролетното проучване се отчита лек ръст (с 3 450) на фирми, които ще назначават нови служители.

А с 1 588 нараства броят на тези работодатели, които възнамеряват да съкращават персонал през следващите 6 месеца (от 11 882 при проучването февруари – март на 13 470 през август – септември 2019 г.) Затруднения при осигуряване на кадри срещат повече от 78% от работодателите в страната, като най-сериозни са трудностите при намиране на машинни оператори, продавачи, програмисти и строители.

В средносрочен план, след 3 до 5 години, на българския бизнес ще са необходими повече от 20 хилядиинформатици и малко повече от 17 хиляди учители и преподаватели. Секторът, който ще търси най-много специалисти с висше образование през следващите 3 до 5 години, остава „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 38% от всички заявени потребности или общо 34 081. В индустрията приблизително еднакво е търсенето на специалисти по информационни технологии и програмиране и инженери.

Областите, в които работодателите заявяват най-много потребности от работна сила са София-град с дял от 27% от всички заявени потребности, следват Пловдив – 9,3%, Варна – 7,7%, Бургас – 7,3%, Благоевград – 5,2%. Най-слабо е търсенето в област Видин – 0,8% от всички заявени потребности, както и в Силистра, Търговище и Разград – с 1.1%.

В проучването на потребностите на работодателите са обхванати пропорционално предприятия с различна численост – от микропредприятия, с по-малко от 10 души персонал, до големи предприятия с над 250 души. Според икономическата дейност най-голям е делът на анкетираните предприятия от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” (34,5%), следват предприятията в сектор „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” с 15,1% представителност, а на трето място е сектор „Индустрия” с 14,0%.

Проучването на потребностите от работна сила се провежда два пъти в годината, за да се набира и анализира актуална информация относно професиите, компетенциите, знанията и уменията на търсените от работодателите кадри и да се планират мерки за организиране на тяхната професионална подготовка.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега