Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипа се очаква през януари

Статистиките показват, че тази година процентът на ваксинирани е много малък - 0,02%.

Пикът на грипа у нас се очаква да бъде през януари. Това коментира директорът на Центъра по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA. По думите му, статистиките показват, че тази година процентът на ваксинирани е много малък - 0,02%.

Според Евростат пък през 2016-та година едва 0.2 % от хората над 65 години у нас са си сложили противогрипна ваксина. За сравнение възрастните хора във Великобритания, ползвали ваксина, са 70%, в Холандия са 68%, в Италия и Германия – 60%. Страната ни е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания  - 3 000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души.

"Доказано е, че ваксината против грип прави две неща. Първо, според американски учени, ако се ваксинираш, вероятността да се разболееш този сезон е 2 пъти по-малка”, заяви проф. Кантарджиев. Но уточни, че ваксината не е 100-процентова защита. Той допълни, че противогрипната ваксина намалява вероятността да се разболееш от грип или ти помага да го изкараш по-леко.

"Ваксините са две групи. Едните са с живи микроби, които трябва да се използват само при напълно здрави деца. Другите са с части от микроби и са многократно по-безвредни. Има ваксини обаче, без които човекът не може. Такива са за предпазване от детски паралич, дифтерия, тетанус, хепатит. Те са абсолютно безвредни", каза още проф. Кантарджиев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега