Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проф. д-р Кантарджиев: В момента преобладава грипния щам "Болзано"

Проф. д-р Кантарджиев: В момента преобладава грипния щам "Болзано"

Този грип има много кратък инкубационен период. В рамките на 10-12 часа след заразяване пациентът развива висока температура, която може да достигне 38 градуса.

"За първи път от 6 години грипната епидемия пристига около 20-30 дни по-рано. В момента преобладава грипа H3N2, както се нарича щама „Болзано”. Той е с 30% повече от щама „Хонгконг”. Това е леко видоизменен вирус. До един месец ще знаем дали ваксината може да ни защити ефективно срещу този вирус", коментира в директорът на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на Нова.

По думите му грипът има много кратък инкубационен период. В рамките на 10-12 часа след заразяване пациентът развива висока температура, която може да достигне 38 градуса. След това се усещат и болки в мускулите и ставите.

"Обикновено започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важно е да се остане вкъщи до пълното оздравяване, тъй като неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. На 2 000 болни един човек може да направи мозъчна или дихателна недостатъчност. Честото усложнение е развиване на бронхопневмония", коментира още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той посъветва хората да посетят личния си лекар още при първите симптоми, за да може да се назначи подходящото лечение и да се избегне задълбочаване на заболяването.

"Необходимо е да се избягват контактите с болни. Трябва да научим децата как да кихат и кашлят правилно. Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, защото сега не се излагаме на слънце. След приема трябва да се прави почивка от половин месец. Киселото зеле и туршии са изключително полезни за грипния сезон", посъветва специалистът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега