Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Първанов: Около проекта "Южен поток" има много въпросителни

Първанов: Около проекта "Южен поток" има много въпросителни

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов пред Нова телевизия.

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов пред Нова телевизия.

Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов. В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.

"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той. Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов. Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години". Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той. 

По повод скандала "Марковска" президентът Георги Първанов определи напускането на държавния глава Росен Плевнелиев от церемонията по заклеването на конституционните съдии като „тежък прецедент”. Намесата на президента Плевнелиев, който осуети полагането на клетва от съдия Венета Марковска като конституционен съдия, разбуни духовете в държавата. Изказаха се мнения, според които тази намеса е противоконституционна и сега Венета Марковска може да съди президента Плевнелиев заради действията му по време на клетвата.  

„Самото напускане на държавния глава на клетвата е без прецедент в новата ни история. Мисля, че и в европейската едва ли има подобен случай. Самата номинация на Венета Марковска очевидно беше спорна. С времето тя се натовари и със скандали. В това число и в международен план. Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по много по-елегантен начин. Това, което стана с действието на президента Плевнелиев, има своето обществено оправдание. Такива бяха очакванията. Но това беше направено с цената на едно нарушение на Конституцията и законите. Държавният глава няма право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото се затваря по отношение на законите, приемани от парламента”, каза още президентът Георги Първанов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега