Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Пътна полиция" започва операция "24 часа скорост"

"Пътна полиция" започва операция "24 часа скорост"

314 полицаи ще следят за скоростта по родните пътища.

Утре в страната ще се проведе специализирана операция за контрол на скоростта "24 часа скорост". Тя ще продължи от 6:00 часа на 18 април до 6:00 часа на 19 април. 314 полицаи ще следят за скоростта по родните пътища. Акцията се организира по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (ТISPOL) и аналогични проверки ще има в общо 23 страни от Европа.

"Целта на операцията е с масов и ефективен контрол да се постигне по- трайно намаляване на скоростта, с която се движат моторните превозни средства, което пък  оказва влияние върху пътнотранспортната обстановка и води до намаляване  на тежките произшествия, жертвите и ранените при тях", каза началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски по време на брифинг за старта на операцията.

У нас в операцията ще бъдат ангажирани 314 служители. Ще има 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими (т. нар. камери на триноги) и 23 стационарни камери, каза главен инспектор Росен Рапчев, началник на сектор „Контрол на пътното движение и правоприлагане“ в ГДНП. Ще има контролни точки и през нощта.

Екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, магистралите, но и по третокласните шосета в малките населени места.

От данните на ГДНП става ясно, че през 2015 година по време на същата операция, проведена в средата на месец април, е имало 521 точки за контрол. Установените нарушения са били 1126. В рамките на деня, в който е провеждана операцията, е имало 20 тежки пътни инцидента, но без смъртен случай. През 2016 година точките за контрол са били 397, установените нарушения 2235, тежките ПТП 24, при които е имало само един загинал. През изминалата 2017 година точките за контрол са били 415, регистрираните нарушения-  3490, тежките инциденти – 10 с едни загинал.

За сравнение, в Естония през 2017 г., където е проведена подобна операция, е имало 264 точки за контрол, но са констатирани 631 нарушения.  В съседна Румъния по същото време е имало 550 точки за контрол и са констатирани 3800 нарушения, а в Сърбия – 736 точки за контрол и са констатирани 3127 нарушения.

"От тези данни е видна тенденция за установяване на повече нарушения, което се дължи на факта, че имаме повече технически средства за контрол. Важно е да отбележим, че в държави от Европейския съюз, които са подобни на нас като територия, пътна мрежа и население, но с много повече технически средства, установяват по-малко нарушения. Това налага извода, че у нас продължава тенденцията да се шофира с по-висока скорост. Сегашната операция е повод отново да обърнем внимание на водачите да шофират със съобразена с пътните условия скорост", обобщи Росен Рапчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега