Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ: Двойно повече пушачи сред бургаските ученици през 2012-а

РЗИ: Двойно повече пушачи сред бургаските ученици през 2012-а

РЗИ-Бургас за пореден път проведе анкетно проучване за ниво здравни знания и нагласи сред учащи на възраст от 14 до 18 години. Обхванати бяха 190 ученици /53 момчета и 138 момичета/ от две учебни заведения в Бургас: Търговска гимназия и ПГХТ „Акад. Н. Зелински”. От обобщените резултати се установи, че пушат 23% от анкетираните младежи, в сравнение с 12,19% от проведено през 2011г. проучване.

РЗИ-Бургас за пореден път проведе анкетно проучване за ниво здравни знания и нагласи сред учащи на възраст от 14 до 18 години. Обхванати бяха 190 ученици /53 момчета и 138 момичета/ от две учебни заведения в Бургас: Търговска гимназия и ПГХТ „Акад. Н. Зелински”.   От обобщените резултати се установи, че пушат 23% от анкетираните младежи, което е близо двойно повече в сравнение с 12,19% от проведено през 2011г. проучване.

Процента на пушачи сред учениците през 2012г. е значително по-висок в сравнение с предходното от 2011г. изследване, което беше проведено в по-малки населени места от областта. Процента на момчетата пушачи е 18% в сравнение с 49% през 2011г. Наблюдава се нарастване на употребата на цигари и сред момичетата 81% в сравнение с 2011год. – 51%.

66% от употребяващите цигари пушат до 10 цигари дневно, 23% от пушещите съобщават за 10-20 изпушени цигари дневно и от 20-30 цигари на ден 11%. 90% от употребяващите цигари деца съобщават, че пушат на публични места-кафенета, паркове, дискотеки, на улицата. В къщи пушат 10%, а заедно с приятели 80% и 23% пушат в района на училището.

59% от децата запалват първата си цигара сутрин непосредствено след ставане от сън. Всички младежи са добре информирани за вредата от тютюнопушенето и рисковете за тяхното здраве. 79% от учениците са категорични, че тютюнопушенето е вредно за здравето им, 19% от тях допускат, че е вредно, а 2% твърдят обратното на това. От употребяващите цигари ученици 80% мислят, че могат да се откажат, ако поискат, 20% твърдят обратното.

От анализа на проучването става ясно, че голяма част от анкетираните знаят за негативните последици от тютюнопушенето върху здравето на човека. Въпреки това се запазва трайно тенденцията за запалване на първата цигара в ранна детска възраст /11 - 12 год./, както и увеличаване на броя на употребяващите цигари сред учениците. Съществуващата ситуация сред подрастващите налага прилагането на по-ефективни и подходящи обучителни и разяснителни програми по въпроси свързани с тютюнопушенето още от най-ранна възраст.

Необходимо е да се повиши мотивираността и ангажираността на учащите в грижа за собственото им здраве, както и активното им включване в извън класни дейности, укрепващи физическото и психично здраве – спорт, туризъм, изкуство, хоби и др.

Редовното пушене на цигари, започнало в юношеска възраст, носи риск от 50% за преждевременна смърт от заболяване, свързано с тютюнопушенето. Колкото в по-ранна възраст децата започват да пушат, толкова по-вероятно ще продължат да пушат интензивно през целия си живот и ще бъдат увредени от фактора тютюнопушене. Тревожен е факта, че през последните години непрекъснато се снижава възрастта на запалване на първата цигара.

Доказано е, че за някои деца не повече от 5 цигари или 4 седмици инцидентно пушене са достатъчни да се развият симптоми на никотинова зависимост.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега