Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ: По празниците консумирайте само алкохол с бандерол, от сигурни източници!

РЗИ: По празниците консумирайте само алкохол с бандерол, от сигурни източници!

От Регионалната здравна инспеция ни напомнят най-важните факти, които трябва да знаем за алкохолните натравяния.

В навечерието на празниците, когато неизменно ни предстои да вдигаме наздравици и да се почерпим с повече от една чашка, от Регионалната здравна инспеция в Бургас ни напомнят най-важните факти, които трябва да знаем за алкохолните натравяния. Експертите препоръчват да консумираме само легален алкохол, от проверени източници и с доказано качество, да не прекаляваме и да следим за следните

Случайните алкохолни отравяния могат да се предизвикат от различни видове алкохолни субстанции: спирт (бутилов, етилов, изопропилов, метилов, пропилов алкохол) и фузелото масло.

1. Етиловият алкохол (етанол) спада към групата на мастните алкохоли и притежава свойства на водата и на парафините. Намира широко приложение в промишлеността, медицинската практика, бита, поради което е лесно достъпен. Практическо значение има пероралното проникване-през устата.

Разнообразните му ефекти върху организма са пряко зависими от консумираното количество, концентрацията на напитката и други фактори. Острото алкохолно отравяне настъпва най-често след консумиране на големи количества спиртни напитки или медицински спирт през устата.

Концентрацията на етиловия алкохол в някои алкохолни напитки и препарати е както следва: ракия/уиски- 40-60%, ликьори - 22 - 50%, вино – 8-16%, бира 3-7%, вода за почистване на уста - 7-27%, афтършейв лосиони - 15-80%, парфюми - 25-95%. Трябва да се знае, че някои от тези продукти съдържат и други токсични алкохоли - като метанол.

Периодът от поглъщането на спиртната напитка до момента на достигане на максималната концентрация на алкохол в кръвта се нарича период на всмукване - резорбция. Времето на максималната концентрация в кръвта зависи от това дали е пълен стомахът или е празен. Резорбцията се влияе и от вида и качеството на храната, възрастта на човека, емоционалното и физическо състояние, употреба на други напитки. Резорбцията е ускорена при деца и възрастни, при приемане на газирани напитки, физическа умора.

Стадии на остро алкохолно отравяне
Клиничната картина на острото отравяне с етилов алкохол преминава през 4 стадия:
- Първи стадий: проявява се с лека психомоторна възбуда, еуфория, бъбривост, самоувереност, отпадане на задръжки, влошаване на вниманието и самоконтрола. Обикновено тези симптоми се наблюдават при съдържание на алкохол в кръвта около 0,3-1,2‰.
- Втори стадий: налице са нарушено равновесие (залитане), зачервяване на лицето, силно изразена психомоторна възбуда, тахикардия, емоционална нестабилност, загуба на критическо мислене, влошаване на паметта и зрението, увеличена диуреза. При това средно се измерва между 0,9 до 2,5‰.
- Трети стадий: проявява се с отпуснатост, дезориентация, повръщане, сънливост, прогресивно влошаване на загуба на зрителните възприятия, повишаване прага на болката, унесеност, гърчове, делир до кома. Установяват се между 1,8 и 3,0‰. При 2,5 до 4‰ се влошава съзнанието, затруднява се словестния контакт с пострадалия (липсва и отговор при стимулация), променен зеничен отговор, загуба на двигателен контрол, дишането и хемодинамиката са стабилни. При повръщане има опасност от аспирация на стомашно съдържимо.
- Четвърти стадий: кома може да настъпи, както при алкохолно съдържание в кръвта около 2-3‰, така и при много по-високи – над 4,5‰. При състояние на дълбока кома, болния е с липсващи рефлекси, дишането му е неправилно, бледа кожа на лицето, покрита със студена лепкава пот, цианоза (синкав цвят) на устните, слаб пулс, ниска телесната температура, силна миризма на ацетон. Смъртта настъпва поради спиране на дишането и сърдечната дейност.

2. Метиловият алкохол (метанолът).

Безцветна течност в характерна миризма, добър разтворител на мазнини. Има широко приложение в различни сфери на промишлеността. Случайно отравяне и въздействие на алкохол от метилов произход става най-често като нещастен инцидент поради органолептичното му сходство с етанола.
Метанолът е силна нервно-съдова отрова, която кумулира. Смъртната доза варира от 30 до 100 мл. Токсичното му действие е вследствие от метаболитните му продукти - формалдехид и мравчена киселина. Те оказват наркотично влияние, което е краткотрайно. Блокират аденозинтрифосфатазата, с което се обяснява и избирателният токсичен ефект върху зрението. Метанолът се свързва с желязото в хемоглобина и предизвиква тъканна хипоксия.

Клиничната картина се характеризира с: главоболие, гадене и повръщане, виене на свят, нарушение на зрението, вялост, нарушение на съзнанието - дълбок сън или кома с гърчове нарушено дишане и хемодинамика. Токсично увреждане на мозъка се характеризира с появата на "снежна буря" пред очите с ограничение на зрителната острота - един от първите признаци на отравяне с метанол.

Другите видове алкохол - бутилов, изопропилов, пропилов, причиняват подобна клинична картина - имат наркотичен и упойващ ефект, смяна на еуфория с депресия.

3. Фузеловото масло е продукт от процес на спиртна ферментация- течност с остър неприятен мирис, като цветът му варира от жълт до кафяв. Съставът му основно е от наситени моноалкохоли. Може да включва и алифатни алдехиди, мастни киселини, изобутилов алкохол и др. Най-опасен е изоамиловия алкохол, който има най-голямо процентно съдържание във фузеловото масло. При инхалация предизвиква световъртеж и задушаване, а при попадане на кожата - парене, зачервяване, поява на мехури. При поглъщане след стадий на опиянение лицето изпада в кома.

Препоръки:

При употребата на спиртни напитки не се препоръчва смесването на различни видове алкохол, прекаляване с количеството на спиртни напитки. Алкохолът трябва да се приема в много умерено количество, тъй като по-голямото количество нарушава психическото състояние, стига се до агресия, неадекватност или остро състояние, което да се изяви дори с проблеми в черен дроб или панкреас.

Смесването не се препоръчва, особено преминаването от бира на коняк, водка, мента или уиски. Необходимо е да отминат поне два-три часа между консумирането на различен по вид алкохол.

Половин или един литър вода е достатъчен, за да се направи стомашна промивка и за проясняване до известна степен на съзнанието. Ако човек изпадне в безсъзнание, трябва да се търси медицинска помощ.

За родителите:

Родителите трябва да са сигурни къде и с кого децата празнуват. Обикновено по празници учениците консумират алкохол. България е на шесто място в Европа по този показател. Много тревожна е тенденцията за едновременно пиене на алкохол и пушене на марихуана, тъй като учениците я смятат за безобидна, а това може да доведе до безсъзнателно състояние. Алкохол в комбинация с наркотик е едно от най-страшните неща.

След тежка алкохолна вечер - да се пие ли вода или не, какво да се яде?

Може да се пие вода, защото алкохолът ще премине по-бързо през бъбреците и ще бъде изхвърлен от организма. Топла супа или друга течна храна ще подобри състоянието и човек ще се почуства освежен.

Глюкозата, захарният разтвор, медът са неща, които участват в метаболизма на алкохола и когато се прекали с алкохол може да настъпи състояние на хипогликемия - изчерпване на захарния състав в организма, което може да доведе препилия човек до изпадане в безсъзнание.

При подобна ситуация близките обикновено смятат, че опияненият човек "ще поспи и ще му мине", но не е така. Пияният трябва да бъде "напоен" със захарен разтвор, защото захарта в организма му липсва, тъй като тя е участвала в обработването на изпития алкохол. Липсата на захар в кръвта води до тежки последици, до смърт на много мозъчни клетки.

Ензим алкохолдехидрогеназа разгражда алкохола и от него зависи усвояването на алкохола. В човешкия организъм той се намира в пет форми в различните органи. Има хора, които при чаша алкохол, независимо дали силно концентриран или не, получават сериозно зачервяване на лицето. Това показва, че алкохолът не може да се разгради, защото липсва в достатъчно количество точно този ензим.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега